Tre länder på fem dagar

Anne-Laure Derain
Elever som står uppställda på en trappa.
Hela gruppen samlad i Bryssel.
Linus Airosto, Alfons Brachet, Odelia Bäcklund, Arla Eriksson, Edvin Holm, Li Hynynen, Julia Laurén, Elias Lehtinen, Engla Lehtinen, Edvin Lepola, Rebecca Nyberg, Matilda Ström
Publicerad:

Pargas svenska gymnasium (PSG) har ett mångårigt samarbete med den tvåspråkiga skolan César Franck Athäneum (CFA) i Kelmis som ligger på det tyskspråkiga området i Belgien. Den 10-14.4.2025 fick tolv studerande och två lärare möjligheten att besöka skolan inom ramen för PSG:s Erasmus+ ackreditering.

Vi åkte med direktflyg från Helsingfors till Bryssel och reste därifrån vidare med tåg till orten Welkenraedt som ligger nära Kelmis. Under besöket bodde de studerande hos värdfamiljer och hade på så sätt chansen att få bekanta sig med den belgiska kulturen och de lokala språken.

Aachen i Tyskland

På fredagen begav vi oss till Aachen i Tyskland som ligger nära den belgiska gränsen. När vi kom dit fick vi först lite fritid innan vi gick på en guidad rundtur. Vår guide berättade om stadens händelserika historia och bakgrunden till de olika statyer vi såg under vår promenad genom staden. I över 2000 år har man trott att det vatten som finns i stadens termalkällor är en källa till evigt liv och många kända personer reste tidigare dit för att dricka av det. Vi fick också en chans att smaka på det, men väldigt få gjorde det eftersom det var varmt och luktade svavel. Vi fortsatte vår tur runt staden och såg bland annat katedralen, stadshuset och flera statyer. Vi hade också tid för shopping och gick in i olika butiker och caféer. När det började bli kväll samlades hela gruppen på en restaurang där vi åt gott och umgicks. Efter det tog vi bussen hem och sov gott efter en lång dag.

Odelia Bäcklund
En uteservering.
Uteservering i Aachen, Tyskland.
Odelia Bäcklund
Studerande vid ett matbord.
Belgiska och finska studerande på en uteservering i Aachen, Tyskland.

Vänskolan i Kelmis

Vi fick också bekanta oss med vår vänskola, CFA, i Kelmis. Den innefattade inte bara ett gymnasium, utan också ett hög- och lågstadium, allting var på samma ställe. Själva byggnaden var ganska gammal men det finns planer på att småningom börja renovera den. Stämningen i byggnaden var mysig trots husets ålder och alla elever verkade väldigt trevliga. Skolan var tvåspråkig, alltså kunde eleverna själva bestämma om de ville gå till exempel matematik på tyska eller på franska. En av de största skillnaderna var hur eleverna där kallade sina lärare vid efternamn och med “fru” eller “herr”, medan vi i Finland duar varandra.

Besök i Bryssel

På lördagen besökte vi huvudstaden Bryssel. Efter en vandring runt staden och en god lunch begav vi oss till The House of European History. Som namnet antyder berättar museet om Europas historia. Museet som har sju våningar drivs av Europaparlamentet. Utställningarna baserar sig mest på 1800-talet och 1900-talet. Vi fick hörlurar och tabletter som möjliggjorde en interaktiv rundvandring på museet. Dock var det ganska krångligt att samtidigt som man tittade på de olika föremålen behöva bära på och läsa från tabletten, men vi fick lära oss om många viktiga händelser, politiska beslut och hur olika länder har samverkat och påverkat varandra genom historien. Det var en intressant och tankeväckande upplevelse som gav oss en bättre förståelse för Europas historia.

Efter besöket på museet tog vi en sväng med pojkarna till en Wings restaurang där maten var god och mättande, men det var väldigt dyrt i Bryssels centrum jämfört med Kelmis där vi bodde. Mot kvällen gick vi med gänget till en uteservering och umgicks där. Bryssel var en fin stad med en väldigt intressant och trevlig kultur. Dock var det allt för mycket folk i centrum där vi vistades, vilket gjorde att man inte kände sig helt trygg hela tiden och det varnades för ficktjuvar.

Tove Söderman
En storstad.
Vy från Grand-Place i Bryssel.

Historiska byggnader i Maastricht

På söndagen reste en del av oss till Maastricht i Nederländerna. Bussresan in till Maastricht tog ungefär en timme och under den tiden hann det börja regna smått men duggregnet gav endast en extra charm till själva staden. Maastricht i sig var en väldigt fin och intressant stad. Vi började med att vandra runt där och se alla historiska byggnader. Vi såg bland annat en gammal vattenkvarn, en del av den gamla stadsmuren och en katedral som byggts om till en bokhandel. Det var skönt och omväxlande att kunna bekanta sig med staden helt fritt. Vi hade inget förutbestämt schema och det gav även mer tid för att shoppa och göra annat roligt.

Li Hynynen
En smal gränd.
Vy från Maastricht, Nederländerna.

Besök i gruvmuseet i Kelmis

På måndagen, resans sista dag, besökte vi gruvmuseet i Kelmis som mångsidigt beskriver stadens historia. Vi fick en rundtur av en trevlig guide som dessutom var mycket intresserad av att vi var svenskspråkiga finländare. Kelmis (även kallat La Calamine på franska) var tidigare en gruvort där en speciell mineral bröts ur marken. Det fanns olika markörer som visade att marken var rik på zink (Calamine). En viss blomma (Galmeiblume) växer ännu där eftersom den trivs på ställen där jordmånen är metallhaltig. Zinkmineralen som bröts ner under gruvans glansdagar användes till alla möjliga verktyg. Man kunde tillverka allt från hammare till badkar av zink, eftersom metallen inte rostade och eftersom den var lätt och billig. Efter guidningen fick vi en rundtur på området där den före detta gruvan funnits. Detta är nuförtiden den lokala sjön i Kelmis. Simning är dock förbjuden i sjön eftersom det finns undervattensdrag där och rester av t.ex. bly både i vattnet och jordmånen, vilket kan vara skadligt för hälsan.

Tove Söderman
Ett museum
Gruvmuseet i Kelmis.

Trots att vi alla var lite trötta efter flera dagars intensivt program var rundturen intressant. Guiden visade sig vara både kunnig och rolig då han berättade om Kelmis historia. Han blev själv överraskad av att höra att vår hemstad Pargas också är en gruvstad.

På eftermiddagen inledde vi vår resa hemåt med att först ta tåget till Bryssel och sedan flyget till Helsingfors. Hemma i Pargas var vi först en god bit efter midnatt. Det var en lyckad resa på alla sätt. Var och en av oss fick fina minnen och nya bekantskaper som vi säkert aldrig glömmer.

Texten skriven av de studerande. Med på resan var: Linus Airosto, Alfons Brachet, Odelia Bäcklund, Arla Eriksson, Edvin Holm, Li Hynynen, Julia Laurén, Elias Lehtinen, Engla Lehtinen, Edvin Lepola, Rebecca Nyberg, Matilda Ström samt lärarna Johan Ström och Tove Söderman.

Linus Airosto, Alfons Brachet, Odelia Bäcklund, Arla Eriksson, Edvin Holm, Li Hynynen, Julia Laurén, Elias Lehtinen, Engla Lehtinen, Edvin Lepola, Rebecca Nyberg, Matilda Ström
Publicerad: