En amatörs retrospektiv

en textvinjett med en trävägg i bakgrunden
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Mona Lehtonen
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Då en fullmäktigeperiod går mot sitt slut och ett ny fullmäktige om några dagar kommer att tillträda passar det säkert med ett kort retrospektiv av en amatör. Min utsiktspost har varit ypperlig i och med fyra år som läsare av Pargas kungörelsers politiska kolumner, som ersättare i fullmäktige samt två år som stadsstyrelseledamot. Texten kan verka osammanhängande, men perspektivet är legitimt.

Om man som ny fullmäktigeledamot eller som en vanlig invånare i staden på webben vill ögna igenom gamla beredningar och beslut från år 2021 så går det inte eftersom de äldsta protokollen är från maj 2022. Ännu sämre är det med påverkansorganens protokoll, där är de äldsta från januari 2023. Därför följer nu en kort presentation av fullmäktigeperioden 2021-2025.

När fullmäktige sommaren 2021 tillträdde såg Pargas organisation, dvs. avdelningar, nämnder, ledande tjänstemän, förvaltningsstadgan mm. väldigt olika ut jämfört med idag.

Beslutsfattarna visste att fr.o.m. 1.1.2023 skulle ansvaret för social- och hälsovården samt räddningsväsendet flyttas bort från kommunen. I den operativa organisationen (tjänstemännen) hade man 5 olika avdelningar: koncerntjänster, tekniska stödtjänster, bildningsavdelning, social- och hälsovårdsavdelning samt miljöavdelning. Kommunen hade också en kulturnämnd och Nagu- Korpo-, Houtskär- och Iniönämnder. En avdelning skulle falla bort, vad skulle bli kvar? Det ställdes många frågor och man förberedde sig så gott man kunde för välfärdsområdets intåg.

En del politiker såg sin möjlighet till att introducera helt nya lösningar, nu skulle det ”plattas till”. Livskraftsutskottet och skolorna skulle locka till inflyttning och ge mervärde. Allt annat (tråkigt) kunde skyfflas undan till avdelningen ”förvaltning och stödtjänster”.

Det gick inte ens två år innan man insåg att modellen med enbart tre avdelningar (fostran och utbildning + livskraft + förvaltning och stödtjänster) inte fungerade. Så under år 2024 förberedde man en ny förvaltningsstadga och för nya lådor i organisationsmodellen.

Under de senaste fyra åren har fullmäktige hållits sysselsatt med två omorganiseringar, balanseringsprogram 2024-27, försäljning av Pargas Fjärrvärme, budgeter, bokslut, skolflyttningar och byggen (Brava), grafisk profil (logo), olika planer (Vapparvägens Kesko, Havis i Norrby) och olika program såsom klimat- och miljöprogram 2023-2035. För att en ledamot ska läsa och förstå alla dokument och föreskrifter behövs tid, tid och tid.

För att en ledamot ska läsa och förstå alla dokument och föreskrifter behövs tid, tid och tid.

Det är bra att vara medveten om att politiskt arbete kräver tid också mellan möten. Men det kräver också sunt bondförnuft vilket troligtvis nog finns. Vilka följder kommer olika beslut att ha, vilka konsekvensutredningar har gjorts? Och görs det uppföljning av besluten? (Svar: nej).

Ett organisationsschema beskrivs med lådor; det är tjänstemän och det är förtroendevalda. Varför gör det skillnad vilka organisatoriska lådor som finns i en kommun? Jo, därför för att i lådorna finns människor, och människorna gör beslut. Det har sin betydelse vem som sitter i lådorna. Är de kompetenta? Frågar de rätt frågor? Har de en vision? Har de lokalkännedom? Har de tillräckligt med intresse och tid? Högsta makten har fullmäktige som ska vara auktoriteten – inte en gummistämpel.

Ärade fullmäktige: Bruka er makt! Fråga de besvärliga frågorna! Allt behöver inte vara i koncensus. Främja verksamhet för invånarna. Låt dem ge utlopp för kreativitet, för återvinning eller odlingsglädje. Låt dem åka kollektivt och stöd solidaritet mellan generationerna.

Som mitt politiska testamente vill jag lyfta fram följande: Ärade fullmäktige: Bruka er makt! Fråga de besvärliga frågorna! Allt behöver inte vara i koncensus. Främja verksamhet för invånarna. Låt dem ge utlopp för kreativitet, för återvinning eller odlingsglädje. Låt dem åka kollektivt och stöd solidaritet mellan generationerna.

Det finns ingen magisk trollformel för kommuner för att få mer inflyttning. Det handlar inte enbart om k-o-m-m-u-n-i-k-a-t-i-o-n och PR. Vi syns nog dagligen i massmedia och some. Det handlar om att det som är bra för dagens invånare kommer också att bli bra för inflyttarna. Om vi har en fungerande kommun med välmående invånare så lockar det inflyttare.

Trots att denna text blickar bakåt så ska vi nu blicka framåt!

Mona Lehtonen

Gröna

Mona Lehtonen
Gröna
Publicerad:

Beslutsfattarna i Pargas har getts möjlighet att öppna upp vad som händer i staden, på, mellan och under de politiska mötena. Alla partier turas om att skriva kolumner.