Positivt beroende?

Man kan vara beroende av många saker och företeelser, jag är till exempel säkert beroende av sociala medier.

Senaste tiden har jag dock utvecklat ett kombinerat beroendeskap av bluetooth och ljudböcker. De senaste åren har jag lyssnat igenom snart hundra böcker, alltså säkert tusen timmar. Mina viktigaste redskap har blivit min smarttelefon och mina bluetooth-hörselskydd.

I mitt arbete är jag oftast allena och gör något fysiskt eller sitter timtal i traktorn, då finns det mycket tid att fylla med ljudböcker. Att mitt lyssnande har utvecklats till ett beroendeskap märks i första hand av den konstiga känsla som infinner sej då batterierna tar slut i hörselskydden eller dataförbindelsen brister då jag jobbar med djuren i gamla ladugården där tegelväggarna förhindrar min ljudboks-app att hålla kontakt med yttervärlden.

Av alla beroenden jag har utvecklat under åren: kaffe, sociala medier och så vidare är nog beroendet av bluetooth och ljudböcker den mest allvarliga.

Känslan att istället för att lyssna på Herman Lindqvist som läser sin egen bok, tvingas lyssna på sjövädret från radion får mej att tappa fattningen. Till och med mitt spotifykonto varnade för minskande musiktimmar under de två senaste åren.

Men kan man då faktiskt lyssna på en intressant ljudbok samtidigt som man jobbar? Vad händer då jag lyssnar på ett intressant stycke om mänsklighetens historia i Yuval Noah Hararis ”Sapiens” tillika jag kapar hö med traktorn?

Hittills har jag inte söndrat någon maskin eller glömt att mata kalvar trots intensivt lyssnande. Däremot har det hänt att jag behövt börja om räknande av varv då jag gjort vridprov på såmaskin, ibland har jag också lyssnat om stycken i ljudboken för att jag tappat bort mej i lyssnadet medan jag backar in fodervagnen i ladugården.

Att lyssna på en bok är givetvis inte samma som att på riktigt läsa en bok, men av förekommen anledning kan inte ens jag sätta mej ner under arbetsdagen och läsa en bok och på kvällen är jag i regel så trött att jag inte får många rader lästa. Så att lyssna på en bok får väl så att säga duga som ett substitut.

Därtill ger lyssnande på böcker möjligheten att lyssna på böcker som man kanske inte annars skulle läsa. Jag har försökt lyssna på böcker som behandlar ämnen ur en annorlunda synvinkel än min egen. Att lyssna på Suvi Auvinens ”Lihan Loppu”, ger minsann ett annorlunda perspektiv på min egen bransch, men på samma gång får man en lite intressant tankevärld att lyssna på den boken medan man handgripligen jobbar med djuren.

För övrigt har jag märkt att ljudböcker på andra språk, finska och engelska, faktiskt ger ett bättre ordförråd, men att det kräver större koncentration. Jag måste oftast sänka hastigheten på boken om den är på engelska, för hastigheten på traktorn sänker jag inte.

De allra flesta böcker jag lyssnat på är dock någon typ av faktaböcker om historia, i synnerhet har jag snöat in mig på första världskriget. Av alla beroenden jag har utvecklat under åren: kaffe, sociala medier och så vidare är nog beroendet av bluetooth och ljudböcker den mest allvarliga – men eftersom den inte ännu orsakat fysiskt lidande eller problem med mina sociala kontakter får det väl fortgå.

Andreas Johansson
Heisalabonde

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*