Nästan som att vara utomlands

Sedan år 2005 har jag mer eller mindre regelbundet besökt Åland. Sedan 2015 har mina resor till öriket ökat betydligt jämfört med tidigare. Orsaken till det här resandet är min älskade fotboll och uppdragen att referera IFK Mariehamns matcher i Tipsligan, först för radion och senare för teve.

För femton år sedan då jag gjorde mina första resor dit hörde jag ingen finska då jag rörde mig på gatorna i centrum av Mariehamn. Jag försökte inte ens tala finska med någon, det var svenska som gällde.

Det kändes nästan som att vara utomlands.

Också stämningen var på något sätt annorlunda än i övriga Finland – och är det fortfarande.

Under årens lopp kan man nästan säga att allt har förändrats.

Finska har, speciellt i sommar, kanske varit det språk som hörs mest på gatorna. Fortsättningsvis lönar det sig inte att försöka klara sig på finska där, eftersom förvånansvärt få ålänningar talar eller ens förstår finska.

En god vän som bor i Mariehamn konstaterade en gång när vi satt i baren på Park och drack maltdryck att han ångrar att han aldrig har lärt sig finska.

Enligt honom lär man sig ingen finska i skolan där, annat än god dag, tack och adjö. Samtidigt förundrade han sig över att hans svärföräldrar i Malax, det vill säga på fastlandet, varken kan eller pratar finska.

”Tydligen behöver de inte kunna finska”, säger han.

Åland har i sommar på sätt och vis upplevt samma fenomen som vi här i Pargas och i skärgården: turisterna har hittat dit (och hit). Både Åland och vår skärgård erbjuder turister många intressanta upplevelser och ställen.

När jag för ett par veckor sedan före en fotbollsmatch i Mariehamn diskuterade med IFK Mariehamns evenemangschef var han mycket nöjd över att finländarna från fastlandet har hittat till öriket i stället för svenskarna.

”De här sjuttons svenskarna kommer hit med plastkassarna fulla med mat och annat, men använder inte några pengar här. Annat är det med finländarna. De har pengar och de använder dem också!”

Vi får hoppas att det här fenomenet på många sätt håller i sig, både på Åland och här i Pargas.
Pargas med den omgivande skärgården är vackra trakter. Det viktigaste är också att den boom som nu har börjat inte slarvas bort, utan att man kan ta till vara den på rätt sätt. Nu om någonsin lönar det sig att satsa på det.

Vem vet om det samtidigt till och med skulle medföra fler invånare till vår vackra hemstad.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*