Lyckligtvis har vi fotboll

Jag har varit ett stort fan av fotboll hela livet. Det är en underbar idrottsgren, nummer ett av alla grenar.

En del tycker inte som mig, men det ändrar inte min åsikt. Den skicklighet, sammanhållning och taktiska kunskap som krävs, samt välgjorda mål, fascinerar mig.

Egentligen fascinerar allt med sporten mig.

Den är helt enkelt underbar.

Ordet ”potkupallo”, eller att tala om att finländsk fotboll handlar om att planlöst sparka och kicka fotbollen, borde förbjudas.

Sporten är stor i Finland, sett till antalet som utövar den. Men den har inte fått den plats i världen som den förtjänar.

Finland är ishockeyfantasternas land.

Finland rankas på plats 58 av 211 länder då det gäller fotboll. Inget ont i det. Men då man lyssnar på snacket om sporten är det ganska märkligt, att det sägs att man spelar ”potkupallo” i Finland, och fotboll i länderna 1–57 och 59–211.

Varför är det så svårt?

Många av de som talar om dåligt finländskt fotbollsspel har knappast ens sett en Veikkausligamatch, är min gissning. Trots det är det många som tycks veta vilken nivå spelandet har.

Ordet ”potkupallo”, eller att tala om att finländsk fotboll handlar om att planlöst sparka och kicka fotbollen, borde förbjudas.

Damernas fotbolls-vm pågår just nu i Frankrike, och det har varit mycket tal om sporten på sistone. Den har både lägre status och lön än herrfotbollen.

De som är klokare än mig kan lösa frågan.

Jag tycker att fotbollen som spelas i VM är bra. Jag har inget favoritlag, som i herrfotbollen, där jag gillar Holland, Argentina, Danmark och England bäst. I den ordningen. Må det bästa laget vinna.

Tyvärr är de finska damspelarna inte med i fotbolls-VM, trots att de rankas på plats 31 av 155 i världen. Och ännu svårare blir det för dem då allt flera fotbollsföreningar i världen börjar satsa på damfotboll.

De som sysslar med damfotboll i Finland har också stora utmaningar framför sig. Hur ska man hålla ställningarna för att spela i någon turnering igen?

Följande fråga är om herrlandslaget når upp till följande nivå? Åtminstone är de nära. Nations cup har innehållit många fina prestationer inför EM-kvalen. Eventuella vinster mot Grekland och Liechtenstein i Tammerfors och Åbo och oavgjort mot Italien i höst skulle räcka långt. Och det är realistiska resultat. Om vi får en chans, talar någon då mera om oengagerat spelande i Finland?

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

översättning Annina Suominen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*