Hansa 2020 – frivilligarbetets höjdpunkt

Barn och unga har studerat hemifrån, föräldrarna har distansarbetat i mån av möjlighet, hobbyverksamhet, kultur och resor håller paus och vi har uppmanats att undvika att träffa andra.

Meningen var att vår scoutkår i sommar skulle ha åkt på en utlandsresa till Sverige, Danmark och Tyskland, en resa som vi har planerat och förberett i flera år. På samma sätt hade många familjer kanske för avsikt att åka till släktingar eller var på väg till en bokad södernresa med sol och värme.

Till vår resa hade barn och unga i olika åldrar från Pargas anmält sig, de flesta i åldern 10–15 år. Syftet var bland annat att hjälpa dem att förstå att de är en del av ett internationellt samfund, och att vara nyfikna på andra kulturer och stärka sina språkkunskaper.

Var och en skulle under resan delta i det som behövs för att en lägervardag ska löpa, resa tält, och vara en aktiv del av olika grupper till exempel för att laga mat, ordna program eller övernattning samt att ta hänsyn till andra under resan.

Resans höjdpunkt var planerad att vara den internationella lägerveckan vid det danska scoutcentret Houens Odde International Scout Centre och vår träff med vår tyska vänscoutkår i Kielområdet.

Vi har redan länge haft kontakt med den lokala tyska scoutkåren och nu var avsikten att vi skulle träffa dem också i Finland i början av augusti 2020, då scouter från olika europeiska länder skulle ha kommit hit till Norden för att först vandra och sedan vara på läger.

Hållbar utveckling skulle ha varit temat för lägerveckan vid Houens Odde. Temat gör det möjligt för unga att se sitt eget agerande som en del av den globala världen och förstå vars och ens ansvar för vårt gemensamma jordklot.

De unga förstår att de genom sina konsumtionsval påverkar i vilken riktning såväl samhället som miljön utvecklas både i Finland och i resten av världen. Vid Houens Odde skulle våra ungdomar ha mött scouter från andra länder och ha fått förståelse för att hållbar utveckling berör oss alla.

Vi vill erbjuda ungdomar en möjlighet att fara utomlands och på en scoutresa i en trygg miljö och ge våra frivilliga ledare nya utmaningar med mera. Målet är att öva ledarskap i en miljö som avviker från den vanliga vecko- och basverksamheten.

Tråkigt nog kan vi inte göra det här under de sommarmånader som väntar bakom knuten. Orsaken torde vara välbekant för alla – corona.

På grund av det rådande läget i samhället och virusepidemin samt enligt de restriktioner som både landets regering och takorganisationen Finlands scouter har gett har vi beslutat oss för att flytta vår utlandsresa ett år framåt.

Det ger oss mera tid att samla in pengar och förhoppningsvis betyder det en billigare resa för de anmälda. Planerna finns, så nu kan vi koncentrera oss på att finslipa detaljerna och på att utöka reskassan.

Projektet Hansa 2020 är inte begravt och begravs inte heller, utan vi reser oberoende – förr eller senare.

Heidi Luoto

Paraisten Merikotkats informationsansvariga samt uppdragschef och ordförande för vuxen- och förtroendegruppen i Lounais-Suomen Partiopiiri

Översättning Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*