Fel, fel och fel

Vems fel är det, när allt som görs är eller blir fel? Den frågan kan man ställa sig då man läser olika diskussionstrådar som handlar om Pargas.

Någonting är verkligen fel, när allt flera personer verkar få sin energi och livslust av att klaga, konstatera hur dåligt allt är eller i värsta fall göra direkta påhopp på personer.

Det är kommunalval år 2021. Vem vill vara kandidat i valet, då det enda man kan se fram emot är befolkningsminskning, nedskärningar och ett evigt kritiserande.

Det finns i dag allt för få som ger sig in i en faktabaserad debatt, det är helt enkelt lättare att bara vara tyst.

Få frågor eller lösningar på problem har endast positiva effekter. Det här gäller speciellt i kommuner, där besluten sällan bygger på att optimera till exempel den ekonomiska nyttan av ett beslut.

Besluten uppkommer efter diskussioner, som ibland endast bygger på åsikter och kompromisser av olika viljor.

Den kommunala verksamheten består av tre komponenter: Pengar, kvalitet och geografi.

Den kommunala ekonomin handlar om att dimensionerna kostnaderna. I den kommunala verkligheten utgår man från att inkomsterna är givna. Man kollar inkomsterna från Kommunförbundets sammanställningar. För att ändringar ska kunna göras krävs det någon form av kris, annars är det helt enkelt för bekvämt att bara göra som man alltid gjort.

Kvaliteten är en viktig komponent och politiskt är det viktigt att framhålla kvaliteten i verksamheten. Det ska vara lokalt, smått och trevligt. I verkligheten är det ändå svårt att leva upp till detta i skärgården. Smått är det redan och risken för att det blir obefintligt är överhängande, då befolkningen minskar. Att hitta relevanta mätare för kvalitet i verksamheten är också en utmaning.

Det som överskuggar det mesta inom politiken är geografin. När vi talar om sammanslagna kommuner, är geografin det som styr besluten, sedan kommer pengar, kvalitet och ibland också realiteterna.

Att kombinera pengar och geografi är väl på något vis möjligt, men då får man glömma allt som heter effektivitet.

Rätt och fel är svåra saker inom politiken. När man tycker någonting, är det lätt att anse att man alltid har rätt, både i sak och i att tycka vad man vill. Åtminstone anser man sig ha rätt att tycka att alla andra har fel.

Alla har självklart rätt till en åsikt, men alla åsikter är inte alltid rätt, om man beaktar alla fakta som finns att tillgå. Man ska respektera andras åsikter inom politiken men man har också en skyldighet att säga till, om det framförs felaktiga uppgifter.

Det finns i dag allt för få som ger sig in i en faktabaserad debatt, det är helt enkelt lättare att bara vara tyst.

Sällan har den kommunala ledningen i Åboland haft så låg profil som de senaste åren. Om strategin med den låga profilen är rätt eller fel är svårt att säga, men någon motvikt till dem som får sin livskraft av att söka fel skulle behövas.

Framtiden innehåller många osäkerhetsmoment. Även i det kommunala måste man våga misslyckas ibland, annars kan man inte fatta modiga beslut.

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*