En annorlunda vår

Det råder undantagsförhållanden i Finland. Nyheterna har dominerats av coronavirus. Beredskapslagen har tagits i bruk, första gången under fredstid. Coronaviruset är den största krisen i till exempel flygtrafikens historia och företag i alla branscher kommer att få kämpa för att överleva. Om situationen drar ut på tiden, kan de ekonomiska följderna bli dramatiska.

Människors vardag förändras, i vissa fall till och med radikalt. Nya rutiner behövs för att utföra arbetsuppgifterna och sköta de vardagliga sysslorna. Fritiden och semestern måste också få ett annat innehåll än under normalläge.

Vår generation står inför sin hittills största prövning.

I dagens självcentrerade värld kan det vara svårt att tänka mindre på sig själv och istället försöka beakta hur man via sitt eget agerande inverkar på andra människors situation. Hur ska man bete sig för att undvika att riskgrupperna smittas och hur kan man hjälpa andra?

Situationen är ny för många. I flera årtionden har vi levt i en situation där de flesta inte behövt ta ansvar för någonting annat än sig själv. Nu har var och en möjlighet att visa sin förmåga att ta ansvar för andra människor och göra en insats för hela samhället.

Vi vet inte hur morgondagen eller nästa vecka ser ut. Det vi vet är att vi kommer att få uppleva en annorlunda vår. Att samtliga skolor är stängda berättar att vi lever i exceptionella tider.

Alla gör klokt i att införa ett eget socialt undantagstillstånd, man håller sig hemma och utanför hemmet utför man endast de helt nödvändiga dagliga rutinerna. Vill man se någonting gott med detta, så finns det en möjlighet att skapa helt nya rutiner i vardagen.

Coronakrisens ekonomiska aspekter syns redan och för många kan det betyda förändringar i privatekonomin.

Osäkerheten är sannolikt det största orosmomentet vid sidan om själva sjukdomen. Ingen vet när samhället övergår till normalläge. Kommer vi någonsin att återgå till tiden före Coronakrisen? Tack och lov så finns det ändå inget som kan kallas statiskt normalläge. Samhället förändras hela tiden och krisen kommer att påverka riktningen i vilken förändringarna sker.

En bra taktik kan vara att ta en dag i sänder och inte utsätta sig för onödiga risker. För att minska onödig oro ska man också i detta läge fundera på vad som är fakta och vad som är spekulationer.

Tyvärr kan man via sociala medier ta del av en hel del spekulationer om coronaviruset och myndigheternas agerande. Ska man bli orolig, så ska orsaken vara människors ovilja att ta till sig kunskap, brist på omdöme samt åsikter om att politiker och myndigheter inte vet vad de sysslar med.

Att kritisera och ha starka åsikter i frågor man egentligen inte vet något om, stjälper mera än det hjälper. Ibland är det klokare att bara lyssna och följa de anvisningar man får. Det är viktigt att veta vad man inte vet.

Vår generation står inför sin hittills största prövning.

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*