Dämpa hysterin, tack

Världen har i en dryg månads tid skakats av coronavirusepidemin som fick sin början i Wuhan i Kina. I skrivande stund har över 3 000 människor dött i viruset. Det är märkbart fler än i SARS-epidemin i början av 2000-talet, som enligt officiell statistik skördade 774 människoliv. I Finland konstaterades då inga fall av SARS.

I Finland har det så här långt konstaterats sju fall av det nya coronaviruset och 130 personer är försatta i karantän i Helsingfors. Enligt regeringens pressinfo förra veckan finns det dock ingen epidemi i vårt land – åtminstone ännu. Om en epidemi konstateras i Finland, är man beredd på den. Hur det är med den saken får tiden utvisa, men vi får hoppas att det inte blir aktuellt.

Åtminstone för tillfället är säsongsinfluensan ett klart större hot än det nya coronaviruset i Finland.

En viss hysteri kan i alla fall skönjas också här i Egentliga Finland. Andningsskydden är slut i hela landskapet. Man kan fråga sig varför, eftersom vi inte har insjuknade i vår region.

Andningsskyddet skyddar ju inte från en infektion – utan snarast tvärtom. Det förhindrar den insjuknade från att sprida viruset vidare till andra. En fullt frisk människa kan i själva verket öka risken att bli smittad, eftersom man då man hanterar skyddet är i större risk att smittas då man är i direkt kontakt med andningsorganen. Denna information fick jag direkt från ett proffs inom hälsovårdssektorn.

Med andra ord är sunt bondförnuft att rekommendera istället för mild hysteri.

Ett beklagligt faktum är också det att omkring 500 människor avlider i säsongsinfluensa varje år i Finland. Trots det orsakar säsongsinfluensan ingen hysteri, eftersom den dyker upp ”varje år”.

Åtminstone i skrivande stund är säsongsinfluensan ett klart större hot i Finland än coronaviruset. Enligt den officiella statistiken avled 150 personer i influensa i Finland i början av årtusendet medan motsvarande siffra år 2018 var 450 personer. Jag skulle med andra ord oroa mig mycket mer för influensan än coronaviruset.

Det finns också en rätt skrattretande aspekt i hela denna härva. Det mexikanska Corona-ölets försäljningssiffror har dalat avsevärt sedan epidemin blev känd. En amerikans pr-bryå som specialiserat sig på konsumentenkäter utredde att upp till 38 procent av de som svarade på enkäten inte skulle köpa öl av märket ”Corona” i något som helst fall. Av de 737 personer som svarade konstaterade 16 procent att de var osäkra på om det mexikanska ölet och viruset som härstammar från Kina har något gemensamt. Alltså va!?! Något gemensamt? Amerikanarna verkar inte riktigt ha koll på läget. För egen del blir ölsorten kvar i hyllan på grund av att den påminner mer om vatten än öl.

Ska vi nu komma överens om att dämpa hysterin, tvätta händerna och hålla koll på hygienen. Vi ska inte hamstra andningsskydd i onödan. Följande leverans av dem lär komma först i april – och bra så.

Åtminstone för tillfället är säsongsinfluensan ett klart större hot än det nya coronaviruset i Finland.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*