Förbjuden framtid

Caroline Voutilainen
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Varje dag går jag till universitetet utan att tänka på hur stort privilegium det faktiskt är. Jag oroar mig för inlämningsuppgifter och tentor, men aldrig har jag behövt oroa mig för att någon ska stoppa mig från att studera. För kvinnor i Afghanistan ser verkligheten däremot annorlunda ut. För dem är utbildning en rättighet som förbjuds och det används som ett verktyg för att tysta ner dem. Deras plats i samhället förnekas och deras framtid berövas.

Enligt UNESCO:s rapport från den 15 augusti 2024 har åtminstone 1,4 miljoner kvinnor i Afghanistan nekats till sekundärutbildning, det vill säga gymnasiet, sedan 2021. Hela 80 % av alla afghanska flickor och kvinnor i skolåldern är utestängda från något som borde vara en självklarhet. Afghanistan är idag det enda landet i världen som förbjuder utbildning för flickor över 12 år. Detta gör mig inte bara frustrerad på grund av att jag är studerande och kvinna, utan för att jag är människa.

Att utbilda sig är inte bara att lära sig hur man läser, skriver och räknar. Det handlar om att ha möjligheten att påverka sitt eget liv och att välja sin egen väg. För mig har skolan alltid varit en plats för mer än bara akademisk kunskap. Det är där jag har lärt mig att tänka självständigt, att våga ifrågasätta och framför allt en plats där jag har fått möta nya perspektiv och förstå världen bättre. Det är hjärtskärande att läsa om unga kvinnor som inte har det jag tar för givet.

Att utbilda sig är inte bara att lära sig hur man läser, skriver och räknar. Det handlar om att ha möjligheten att påverka sitt eget liv och att välja sin egen väg.

—Caroline Voutilainen

Feminismens mål är att uppnå ett jämställt samhälle där alla människor har lika värde. Oavsett kön ska vi alla ha samma förutsättningar att påverka samhället likaså våra egna liv. Kampen för jämställdhet handlar inte enbart om frågor kring rättvisa löner eller representation, utan också om att säkra de mest grundläggande rättigheterna - rätten att få lära, tänka och drömma. Kvinnor i Afghanistan kämpar för sin frihet och deras kamp är en påminnelse om hur långt vi har kvar att gå.

Jag skriver inte detta bara för att dela min frustration, utan för att påminna om vårt ansvar. Du som läser detta har resurser, plattformar och i synnerhet friheten att agera. Ingen ska behöva förlora sin framtid på grund av sitt kön, feminismen är en rörelse för oss alla. Och jag vill att varenda en på denna jord varje dag ska kunna gå till skolan utan att tänka på hur stort privilegium det faktiskt är, det ska man kunna ta för givet.

Caroline Voutilainen
Studerande
Publicerad: