”Vi ses i skolan — det är här med oss du ska vara”

Någon måndagsmorgon kommer du att vakna och vara glad och förväntansfull. Du mår bra och livet ler. Du har något skoj att se fram emot och hela du skiner som en sol. Ljuvligt! Vi ses i skolan.

Det är här med oss du ska vara.

En tisdagsmorgon kommer du eventuellt att vakna och vara lite nervös. Du ska hålla en presentation och känner dig inte tillräckligt förberedd. Du är spänd och nervös över hur det kommer att gå.

Men det är okej. Vi ses i skolan. Det är här med oss du ska vara.

En onsdagsmorgon kommer du kanske att vakna och känna dig ledsen. Något tråkigt har hänt och allra helst skulle du bara vilja dra täcket över huvudet och somna om. Gör inte det. Vi ses i skolan. Det är här med oss du ska vara.

Kanske vaknar du någon torsdagsmorgon och känner dig slapp och slö. Livet går på repeat och allt känns oviktigt. Du har så rätt: ibland lyser motivationen med sin frånvaro. Men hördu: vi ses i skolan. Det är här med oss du ska vara. Vi gör vårt bästa med att få dig på rätt köl igen.

En fredagsmorgon kommer du att vakna och känna dig utvilad och pigg. Du har en period med många prövningar bakom dig och det känns skönt att det är över. Snabbt hoppar du upp ur sängen och kilar iväg. Vi ses i skolan. Det är här med oss du ska vara.

I år är du kanske en av våra cirka 1 630 Pargaselever som börjar ett nytt skolår på måndag. Väldigt många lärare och andra vuxna i skolan gör lika. Tänk så många vi är! Ingen skoldag kommer att vara den andra lik. Så är det när det är människor det handlar om.

Och i skolan lär vi oss inte bara kunskap och att läsa, skriva och räkna – vi lär oss också så mycket om hur det är att vara just det – en människa. Vi lär oss ta hänsyn till andra och visa varandra respekt. Vi lär oss att man kan tänka på olika sätt och med det växer vår förståelse för vilken styrka det är att vara just olika.

Vi lär oss debattera och tänka kritiskt. Vi hittar våra egna intressesfärer och andras.

Vi växer, utvecklas och anpassar oss – och med det stärker vi också vår förmåga att ta eget ansvar, att lyssna och ta initiativ. Vi lär oss tänka på miljön och förhålla oss till det samhälle och den värld vi lever i. Vi lär oss om livet.

Och det kommer att komma dagar då du mår bra och dagar då du mår sämre. Det kommer dagar då allt går smidigt och dagar då du misslyckas. Det kommer dagar när dina vänskapsförhållanden fungerar friktionsfritt och dagar då ni inte har så roligt tillsammans. Och det är precis som det ska vara, det är det som kallas liv. Men vi ses i skolan. För det är här du ska vara oberoende hur du mår och hur det går.

Vi fixar det, vi löser det. Vi skrattar tillsammans och vi gråter tillsammans. Du är en i vårt team.

Jag hoppas du ser fram emot skolstarten och har lite fjärilar i magen inför måndagen! På alla lärares och rektorers vägnar önskar jag dig således välkommen till ett nytt läsår!

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*