Vad ska man riktigt göra då man blivit stor?

Visst är det väl läge att fundera på det, 50-plussare?

I dag finns det en hel drös av nya, potentiella hobbyer. Eller kanske man redan rentav kunde kalla dem yrken? Ta nu som exempel bloggare, vloggare och Youtubare. Konstigt nog slår många unga igenom och blir kändisar samtidigt som en del till och med livnär sig på den här verksamheten.

Jag är inte det minsta intresserad av att bli känd. Jag håller mig hellre i hemmets trygghet, men det faktum att man faktiskt kan tjäna pengar på att ha roligt … Skulle det fungera för mig också? I och för sig fick jag lov att kolla upp hos google att jag faktiskt skriver om det jag tror att jag skriver om. LOL…Heh.

Så vi saknar kunskap om varandras liv på båda sidorna. Av generationsklyftan, det vill säga.

De yngre tycker förstås att det här är underhållande, senila tanten visste inte. Jag däremot tycker att det var underhållande då min man väldigt grundligt hamnade förklara för en yngre bekant hur en gammaldags telefon fungerade, då de hade råkat hitta en sådan i någon gammal gömma. Ni vet, en gammaldags väggmodell med roterande nummerskiva.

Det tog sin tid att ”veva in” numret – och om man tog fel nummer i slutändan fanns ingen annan lösning än att avbryta samtalet och börja om från början. Och visst var det mycket mer belönande att i ilskorna bokstavligen slå luren i örat på någon. Det är inte riktigt samma sak med dagens telefoner.

Så vi saknar kunskap om varandras liv på båda sidorna. Av generationsklyftan, det vill säga.

Tillbaka till nutiden. Jag började på riktigt ta reda på vad de här tidigare nämnda termerna i själva verket betyder. En Youtubare är enligt Wikipedia en person som publicerar videomaterial på webbplatsen Youtube. En blogg (även webbjournal eller webbdagbok), från engelskans weblog, är en webbplats eller portal, där man kan publicera innehåll med bilder och text. Den som skriver i en blogg är en bloggare. En vlog är i praktiken samma sak, men innehållet består av rörlig bild, det vill säga videoklipp.

Det här alltså som information till alla andra ”åldringar” som är ungefär lika ovetande som jag.

På basis av den här informationen skulle jag våga påstå att jag åtminstone inte blir en Youtubare. Jag vill absolut inte publicera videoklipp på mig själv, eftersom redan spegelbilden ser rätt sliten ut. Jag antar dessutom att tittarna skulle kräva en hel der mer fart och farliga situationer än jag förmår för att de ens skulle orka titta i längden.

I mitt fall är det i och för sig farligt redan att stiga upp ur sängen, men farten saknas definitivt. Att vlogga är därmed inte heller för mig, dessutom begränsar min egen bild av att det ska göras i dagboksform dessutom intresset. Jag tycker helt enkelt inte om att vara i rampljuset.

Att blogga kunde däremot vara kul. Att skriva och publicera bilder om ett intressant ämne. Temat måste förstås vara intressant också för andra. Då jag kollar på google hittar jag också tips på hur man kan tjäna på att blogga. Kanske jag ska gå tillbaka till de sidorna, det kan ju vara att jag hittar goda idéer där.

Eija Holopainen
Närvårdare som gillar att jobba med händerna och nya utmaningar

översättning Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*