Sorgligt

Den här sommaren har jag rest sex gånger till Mariehamn i den inhemska fotbollens tecken. Ett par gånger till blir det ännu innan säsongen tar slut.

Det har varit rent ut sagt sorgligt att åka med de röda båtarna, eftersom största delen av deras utbud har varit stängt och varje gång har det bara funnits en handfull passagerare ombord.

Speciellt i juli–augusti har fartygen tidigare varit så gott som överfulla. Någon sådan rusning har inte förekommit den här sommaren, tvärtom.

Trots allt och även om stämningen ombord är aningen spöklik märks det inte på fartygets personal att det är hårda tider.

Tvärtom, servicen har alltid varit glad och positiv, även om det knappast är någon som med säkerhet kan säga om det finns något jobb för nästa arbetsskift efter kommande ledighet i land.

Senast var det Amorellas personal som premitterades då fartyget körde på grund och Gabriella med besättning tillfälligt tog dess plats.

Egentligen överraskade Amorellas grundstötning mig inte alls. Redan en längre tid har jag grubblat över varför inte fartyget på väg till eller från Mariehamn kunde ta en annan rutt.

På platsen för grundstötningen kunde man till och med lätt kliva i land, så nära stranden kör fartygen där.

Intressant ska det bli att se vad man sist och slutligen kommer fram till och vad den egentliga orsaken till grundstötningen är.

Något annat som har gjort mig sorgsen är evenemangsbranschens trångmål. Själv har jag jobbat i branschen i många år och jag vet hur det är då kalendern i ett svep töms. I själva verket hände det ju också mig i mars, då alla referentuppdrag inom idrotten som jag var bokad för ställdes in över en natt.

En del kom tillbaka i somras, men inte alla. Både plånbok och bankkonto skrek i högan sky i det skedet.

En tredje sak som gör mig sorgsen är regeringens, eller rättare sagt Social- och hälsovårdsministeriets agerande när det gäller att tillåta distansförsäljning från småbryggerier.

I våras undertecknade 110 riksdagsledamöter ett papper, där de understödde tillfällig distansförsäljning.

Men hur gick det?

Ärendet begrovs i all stillhet och senare har bland annat Valvira beslutat utreda läget med den utländska distansförsäljningen med strävan att också den ska avslutas.

Det strider mot EU-lagar, men spelar det någon roll så länge Alkos monopolställning bevaras – även om man skulle bryta mot lagen.

Ännu en sak som är sorglig är förstås restaurangbranschens trångmål och de nya restriktioner som regeringen har infört. Visst är det sant att en stor del av de smittade den senaste tiden har blivit smittade i just restauranger. Man avundas inte restaurangföretagare precis. Ett förlorat jobb är alltid ett förlorat jobb.

Sorgligt.

Timo Järvenpää, Pargas Kungörelser

Översättning Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*