Sommarstiltje – men ändå inte

Vi börjar i skrivande stund befinna oss mitt i den djupaste semestersvackan (i tidningsvärlden). Mitten av juli, då de flesta av oss sannolikt befinner någon annanstans än på arbetsplatsen – om man inte råkar arbeta inom turism- och besöksnäringen, förstås.

Det är svårt eller nästan omöjligt att få tag på folk, man möts ofta av ett ihärdigt tutande och ett svararmeddelande i telefonen samt ett automatsvar på e-posten.

Samtidigt är det högsäsong för alla som arbetar inom besöksnäringen. Det är under de här få semesterveckorna det ska smidas. Förbindelsebåtarna i skärgården är fullastade, gästhamnarna fullbokade (eller kanske inte riktigt så är fallet i år, främst på grund av det rätt så omväxlande vädret).

För egen del känns det som att de tre veckor jag nyligen varit ledig knappt märks av – men jag antar att det känns bättre i novemberrusket trots det.

Det offentliga Finland stänger för det mesta ner efter midsommar och återupptar verksamheten i början av augusti.

I Danmark är det först nu som den huvudsakliga semestersäsongen inleds, i mitten av juli. Ännu i slutet av juni och under den första veckan i juli får man i själva verket vandra runt i rätt så lugn och ro på de flesta turistattraktioner i Danmark.

Semestrarna där är av mera centraleuropeisk modell och fortsätter långt in i augusti. Ni vet, månaden då skolorna börjar och turistfinland stänger igen. Den tiden på året, då tyska och franska turister i huvudsak gästar Finland och förundras över att så gott som alla ställen redan har lapp på luckan.

(Års)semestern som vi känner till den är ett fenomen som i princip infördes i början av 1970-talet då man som arbetstagare blev berättigad till en fyra veckor lång semester. Ända fram till 1960-talet fick man nöja sig med 9–12 dagars semester. I lagen om arbetsavtal från 1922 stipulerades det att arbetstagare har rätt till en sju dagars årssemester.

I dagens samhälle med snuttjobb, projektanställningar, frilansande och annat är det inte alls alla förunnat att kunna ta en ordentlig, lång och sammanhängande semester.

Trots det placerar sig Finland rätt högt i semesterstatistiken om man ser till antalet lediga dagar. I snitt blir de ungefär 35 per år då man räknar ihop semester- och helgdagar.

Enligt forskare är det optimala med tanke på återhämtning en sammanhängande semester på 3–4 veckor. För egen del känns det som att de tre veckor jag nyligen varit ledig knappt märks av – men jag antar att det känns bättre i novemberrusket trots det.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*