Pargas borde bli köping igen

Pargas är en havsnära tätort. Det är enkelt att komma med båt från alla håll, åtminstone om båten är lämpligt stor. Med en lämplig storlek på båten kan man ta sig genom sundet och under bron vid Skärgårdsvägen (väg 180). Det går också att navigera via norr eller söder.

När man med eftertanke granskar och analyserar Pargas, så hittar man allt möjligt; fina vyer, mindre fina vyer, nyttig service och kanske lite mindre nyttig service. Pargas är en småstad med egen prägel, en kombination av industri och köpingtradition.

Pargas Kungörelser önskar alla tidigare köpingbor, alla Pargasbor och besökare en solig och just precis lämpligt glad midsommar!

Det är lite synd att benämningen köping försvann år 1977. Den beskrev på något vis exakt vilken typ av samhälle det gäller och vad det handlar om. I dag kan kommunerna, om de så önskar, enligt eget omdöme kalla sig stad. Någon liknande möjlighet att kalla sig köping finns tyvärr inte. Kanske Pargas ändå skulle våga trotsa byråkratin och igen börja kalla sig köping? Köping skulle klinga lite bättre också i skärgårdsdelarna, som nog är svåra att placera in i ramen för definitionen av en stad.

Pargas största tätort har fått nya inslag i gatubilden de senaste åren, men ändå är det som om det skulle saknas något. Känslan av att något saknas eller att något är halvfärdigt infinner sig senast då man kommer till Pargas gästhamn. Känslan är den samma, oberoende om man kommer med bil eller båt.

Det fanns (mega) stora planer för gästhamnen för några år sedan. Det är naturligt att man kan skapa fabulösa planer för gästhamnsområdet. Området har potential och man kan utveckla det enormt. Kombinationen industrihamn – gästhamn är inte heller alls så skrämmande som den låter. Det går bra att sitta på hamnterrassen en kväll, fast ett fartyg samtidigt lossas i industrihamnen. Inga direkt störande ljud förekommer. Allmänt kan man väl också konstatera att den som söker ljudfria miljöer gör klokt i att undvika urbana miljöer.

Efter att ha besök Pargas gästhamn två gånger i år, var det spännande att upptäcka att gästhamnen besöks av både Pargasbor och många tillfälliga besökare. För en dryg vecka sedan var inslaget Kimitobor speciellt stort.

Men Pargas gästhamn är ändå kanske inte riktigt vad den kunde vara. Den allmänna prydligheten, som bidrar till trivseln, är så där lite ditåt och man kan enkelt få känslan av att de som ska sköta området inte kan, vill eller hinner göra det. I slutändan handlar väl utvecklandet av gästhamnen om pengar. Man kan ändå fråga sig om Pargas har råd att låta bli att sköta om och också investera i gästhamnens utveckling?

Pargas gästhamn har bra webbsidor, men kommer man till platsen utan att ha läst webbsidorna eller utan att känna till saken, kan det vara svårt att veta att man till exempel kan äta i restaurangen. Det kräver en del extra insatser av gästerna innan det blir klart. Restaurangen i Pargas gästhamn tävlar inte om kunder bara med andra i Pargas, man tävlar om kunder med många hamnar och gästhamnar i hela Skärgårdshavet.

Pargas Kungörelser önskar alla tidigare köpingbor, alla Pargasbor och besökare en solig och just precis lämpligt glad midsommar!

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*