Pargas behöver hitta växelspaken

Pargas har allt man behöver, men hur ser framtiden ut för Pargas största tätort Pargas? Flera positiva projekt är under planering, men borde man göra ännu mera, satsa ännu tuffare och sikta mot stjärnorna.

Pargas var väl representerat senaste veckoslut under Bygga & Inreda-mässan i Åbo. Pargas ska ha det beröm staden förtjänar för satsningen. Pargas visade upp sina bästa sidor på ett realistiskt sätt. Även budskapet ”Bo vid vattnet mitt i stan” passar ypperligt och beskriver väl det nya tomtområdet Solbågen. Egentligen beskriver budskapet inte bara det nya tomtområdet, utan många områden i Pargas. Vissa vill bo vid vattnet, andra inte. Även här kan Pargas erbjuda alternativ, någonting för alla.

Pargas ska satsa på att bli mera Pargas.

Det nya tomtområdet är lockande. Det är sällan som undertecknad tänker att där kunde man köpa en tomt, den här gången tog tanken dock en sväng via hjärnan. Om tomtköp skulle vara aktuellt, skulle Pargas kunna vara ett reellt alternativ. En tomt mitt i stan, nära till all service, med möjlighet till brygga och båtplats. Det som ändå kunde övervägas är om staden borde se till att en brygga byggs och lägga till kostnaderna på tomtpriset? Att utgå från att flera privatpersoner (grannar) förväntas samsas kring ett bryggprojekt, verkar inte riktigt genomtänkt.

Oberoende, om Pargas inte lyckas sälja nämnda tomter, ja då lyckas man nog inte sälja så mycket annat heller. Om tomterna inte går att sälja, måste man börja fundera på vilka faktorer som inverkar på Pargas dragningskraft? Det största frågetecknet kring försäljningen av tomterna handlar kanske just nu inte om Pargas dragningskraft, utan om trenden att flytta till Åbo och bo i höghus. Att bygga ett eget hus är inte just nu så poppis.

Att satsa på tomter är bra, att satsa på nya affärsområden är bra och att satsa på livskvalitet är bra. Alla dessa element finns med i Pargas, men ändå känns det som om man inte hittat växelspaken i tillväxtmotorn. Att sätta i en högre växel behövs inte för att det skulle vara bråttom, utan för att en hög aktivitetsnivå skapar nyfikenhet, lockar nya aktörer och lätt smittar av sig.

Pargas ska satsa på att bli mera Pargas. Det lönar sig inte snegla på S:t Karins eller andra förorter till Åbo. Genom att lyfta fram unika saker, kan man stärka stadens identitet samt väcka och öka intresset för orten. Ett ypperligt ställe att visa upp staden är de Finlandssvenska skidmästerskapen inkommande veckoslut. Pargas kunde nästan aspirera på titeln Svenskfinlands skidhuvudstad, men då ska Piffens nästa projekt kanske vara en lämplig backhoppningsbacke och en slalombacke.

När man planerar framtiden, lönar det sig inte att vara anspråkslös. Realiteterna och realisterna kommer ändå att påminna om sin existens.

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

1 Kommentar

  1. Bra skrivet. Och förutom skidning så är vi helt superbra på kultur. Se hur mycket talang Riddo lyckas dra fram ur ungdomarna varannat år. Ungdomar hittar och utvecklar talanger dom inte själva visste att dom hade via honom. Och se på våra fina teateruppsättningar vi har, allt producerat i lilla Pargas.

Kommentarerna är stängda.