I hopp om ett ännu bättre 2019

Det lokala nyhetsåret 2018 nådde sin absoluta kulmen i samband med det enorma polistillslaget mot företaget Airiston Helmis ägor i den åboländska skärgården. Sökorden ”Airiston Helmi” kom faktiskt in på en andra plats i listan över de söktermer som ökat mest i jämförelse med 2017 på Google. Bland de andra sökorden som varit populära fanns bland andra Presidentvalet, mässling och GDPR.

I tidningens spalter har problemen med inomhusluften varit ett återkommande tema i flera repriser. Likaså uppmärksammades Centralkriminalpolisens jakt på den misstänkte för höghusbranden på Österbyvägen i slutet av 2017 flera gånger.

Problematiken på socialsidan i Pargas var ett annat ämne som engagerade – och förstås figurerade såväl Arkea som Airiston Helmi också i rubrikerna.

Föga överraskande gick debatten som hetast på insändarsidorna i samband med presidentvalet i början av 2018. Under 2018 var Tapio Karikko igen varit den flitigaste insändarskribenten med 43 publicerade inlägg.

PK-webben fick sig ett ansiktslyft under 2018 då den nya sajten lanserades i maj. Artikeln om musikstudion Music Box som publicerades den 25 maj blev den första artikeln som utnyttjade de nya möjligheterna fullt ut – men blev dessvärre ingen stor klickmagnet.

Bland de artiklar som publicerats på PK:s webb under 2018 var Regionförvaltningsverkets kritik mot barnskyddet (mars), inbrottet i guldsmedsaffären City Gold (augusti), Vuokko Laihos och Reijo Laines avsked från Pireus (oktober), nattklubben Frendis nya ägare (april) samt att Julia Karlsson valdes till Pargas lucia (november) de fem populäraste.

De direktsända handbollsmatcherna har också hittat sin nisch. Många har valt att gå in via PK:s webb för att ta sig en titt på hur det går för PIF-herrarna i FM-ligan i handboll.

Kring nyår brukar det vara läge för nyårslöften. Ett nyårslöfte för 2019 från PK är i alla fall att vi fortsättningsvis ska bevaka lokalsamhällets stora och små händelser minst lika aktivt som tidigare. Att vi dessutom gör det med fler händer än under 2018 från och med nästa vecka är mer än välkommet.

Det blir garanterat ett intressant år med mycket nytt i horisonten, det kan jag lova redan nu.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi