Hur mår den finska handbollen – och hur är läget i Piffen?

Det var verkligen roligt att förra säsongen följa med Riihimäkilaget Cocks förehavanden i Champions League. Matcherna var för det mesta jämna och spännande och flera av matcherna avgjordes först alldeles i slutskedet – tyvärr ett antal gånger i Cocks-förluster.

Cocks har redan under en god tid varit den finska handbollens flaggskepp. Redan innan Champions League-äventyret spelade man i Baltiska ligan och fortsätter där även inkommande säsong. I Riihimäki har man också i övrigt vind i seglen, eftersom man snart får en helt ny, egen hall och kan spela Champions League på hemorten istället för i exil i Vanda.

Handbollens riksomfattande synlighet är på inget vis optimal, men lyckligtvis har man via Veikkaus-TV och lagens egna livestreamar kunnat följa med matcherna. Vi har också här i Pargas sänt matcher över nätet i ett par säsongers tid. Tittarsiffrorna är kanske inte överväldigande, men det har i alla fall varit kul att märka att det finns en aktiv klick som regelbundet följer med matcherna.

Handbollförbundet offentliggjorde nyligen ett samarbetsavtal om sändningen av ligamatcherna med SolidSport. I och med samarbetsavtalet kommer samtliga matcher i herrarnas och damernas högsta serie att sändas på SolidSports handbollskanal samt på lagens egna SolidSport-kanaler.

Av erfarenhet vet jag att det inte nödvändigtvis är enbart en bra sak att lägga sändningarna bakom en betalmur. Då vi sände Piffens matcher på den avgiftsbelagda Fanseat-kanalen låg tittarsiffrorna mellan 20–120 per match, medan motsvarande siffror på Piffen-TV:s Youtube-kanal har legat mellan 650–1 200. En rätt så märkbar skillnad, med andra ord.

Både dam- och herrlandslagen har nya chefstränare, men dem tar jag inte ställning till här. Däremot är jag oroad för hur det står till med de inhemska högsta serierna. Lagantalen både på dam- och herrsidan minskar. Det finns inte tillräckligt med spelare. Jag vågar påstå att situationen är oroväckande. Jag kommer att tänka på hur det gick för rinkbandyn, där ligan krympte till en fyralagsserie (om jag minns rätt) för att sedan helt torka in.

I skrivande stund är det ett par månader tills säsongerna kör igång och många klubbar har ännu rätt så många frågetecken. Bland annat saknar Piffens herrar fortfarande en tränare och enligt rykten är spelarkontrakten inte heller särskilt många. Enligt ett annat rykte finns det en hel del kontrakt.

Dessutom har laget med säkerhet tappat båda sina linjespelare då Robin Mattsson går till ÅIFK och Samuel Alexandersson till HIFK. Dessutom ser det ut som att Peter Vikman som lidit av skadeproblem lägger av. Piffen har förhandlat med flera tränarkandidater, men man har inte lyckats nå en överenskommelse som skulle tillfredsställa klubben. Den kombinerade tjänsten som tränare och träningschef verkar inte riktigt intressera …

En styrelsemedlem i Handbollförbundet konstaterade i måndags med förtröstan att ”Pargas ingalunda är den enda orten där den kommande säsongen är full av frågetecken”. Jag vet inte om det är någon tröst. Handbollens betydelse för Pargas är i varje fall stor. Pargas är känt som en handbollsort, så det skulle vara trevligt att höra något positivt på den här fronten som omväxling.

Jag är uppriktigt bekymrad!

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*