”Häng med!”

Börjar du bli trött på coronanyheter?

Känns det som om medierna inte talar om annat än det nya virusets framfart i världen?

I våras fick många barn och unga distansundervisning hemma och föräldrarna övergick till distansarbete.

Hobbyerna pausades.

Sommaren underlättade situationen en aning och det blev möjligt att resa i Finland – genom att så klart komma ihåg god handhygien och säkerhetsavstånd.

I och med att vi har återgått till vardagen igen och då hösten är här betyder att många familjer och föreningar står inför något nytt.

Hur ska man exempelvis ordna fritidssysselsättningar genom att beakta ”det nya normala”, det vill säga så att en stor grupp människor inte utsätts för eventuell smitta?

Är det möjligt att vara tillsammans med andra inomhus eller ska vi flytta ut på gården för gott?

Frågorna är många och svaren får vi småningom, när kunskapen om det nya viruset och dess beteende ökar.

Om du känner att du efter flera månader inom fyra väggar behöver lite variation i ditt liv, så försök hitta något meningsfullt att fylla dina dagar med.

Speciellt om du jobbar på distans eller om dina sociala kontakter har krympt till ett minimum, enligt rekommendationerna.

Fundera vad du tycker om och vad som får dig på gott humör.

Är det till exempel att jobba med händerna eller att pyssla, att vara ute i naturen eller kanske att laga god mat?

Längtar du efter nya vänner eller är du intresserad av utfärder i naturen?

Skulle du som vuxen vilja ha något nytt att göra eller behöver du en motvikt till arbetslivet?

Om du svarar jakande på en enda av frågorna, så kom med i scouterna. Globalt sett är vi över 40 miljoner i över 200 länder. I Finland är över 65 000 medlemmar med i verksamheten.

Scouting är en mångsidig hobby, som passar för alla. Utan scoutingen skulle 50 000 barn och ungdomar vara utan fritidssysselsättning varje vecka och utan viktiga vänner.

Inom scoutingen görs det årligen tre miljoner timmar frivilligarbete, vilket motsvarar insatsen av 1 800 ungdomsarbetare.

Scouterna ordnar årligen över 14 000 utfärder, läger, vandringar och seglatser.

I Finland finns det över 700 verksamma kårer, det vill säga scoutföreningar på lokal nivå, och i 76 procent av kommunerna finns kårlokaler, så vägen till hobbyn är ofta ganska kort. I 98 procent av kommunerna bor det scouter.

Man kan med andra ord konstatera att scouting verkligen är en nationell hobby.

Blev du ens det minsta intresserad, så ta kontakt med mig, på luotohe@gmail.com.

Vår lokala finskspråkiga kår Paraisten Merikotkat behöver speciellt vuxna med i verksamheten för att kunna erbjuda barn och unga en kvalitativ fritidsverksamhet.

Vi erbjuder utbildning och stöd.

Heidi Luoto

Paraisten Merikotkas informationsansvariga och uppdragschef samt ordförande för vuxen- och förtroendegruppen i Lounais-Suomen Partiopiiri

Översättning Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*