Finländarna har hittat Pargas, hurra!

Det har varit en fin sommar i Pargas i år.

Det verkar som om många, många av de finländare som inte har kunnat resa utomlands i år har sökt sig till Pargas och skärgården.

På Kyrkbacken i Nagu har det ofta sett ut som soliga juliveckoslut sedan mitten av juni – men inte bara på veckosluten utan nästan varje dag.

Längs Skärgårdsvägen har cyk-listerna med cykelväskor, tältrullar på pakethållarna och ibland också cykelvagnar blivit en alldaglig syn.

Strömmen av cykelekipage på väg till eller från skärgården är nästan konstant.

Och omkörningssituationerna längs Skärgårdsvägen mellan färjfästet i Nagu och Kyrkbacken har satt hjärtat i halsgropen på mången medtrafikant.

Också båtfolket har hittat Pargas.

Vissa dagar har det varit kö vid bränslemacken vid den nya besöksbryggan och också icke-båtburna besökare har hittat bryggan. Här kan man sitta och äta sin glass medan man vinkar till båtarna som kör förbi i Sundet.

Under de finaste dagarna har båttrafiken genom Sundet nästan sett ut som en kö, då Sundet mer eller mindre har varit fyllt av båtar.

Här gäller dock det samma som med bilister som ska förbi cyklisterna – man kan inte köra hur som helst bara för att just jag råkar vara ute och på väg någonstans. Det gäller att väja, det gäller att köra smart. Ingen blir glad av att någon annan bara susar förbi, utan att ta hänsyn till att det finns andra som också är på väg åt samma eller ett annat håll.

Också till sjöss finns det regler att följa.

Att Pargas i år verkligen har lyckats bli en sommarstad bland många andra finländska städer och orter märks också i stadens mataffärer. I sommar har man som Pargasbo kunnat göra sina matuppköp utan att träffa på en enda bekant, trots att affären har varit välbesökt.

Finländarna har hittat Pargas, hurra!

Efter den här jobbiga och osäkra våren är det mycket välkommet. Samtidigt innebär ett stort besökarantal utmaningar. Parkeringsproblemen vid färjfästet i Pärnäs har lyfts upp både i de traditionella medierna och i sociala medier.

Den typen av problem måste lösas så att de som vill åka ut till skärgården också ska kunna göra det.

Det är tråkigt för skärgårdsföretagarna om sällskap vänder om eller ändrar sina planer för att de upplever att det inte finns plats för dem.

Skärgårdsföretagarna behöver minsann varje besökareuro de kan få. Då måste besök också vara möjliga.

Samtidigt får vi naturligtvis vara lite överseende om allt inte har varit perfekt den här sommaren. Det är inte många veckor sedan vi i våras oroade oss över om det alls skulle bli någon sommar att tala om. Ingen visste, och det var bara att hoppas.

Många av förhoppningarna verkar ha infriats.

Efter en tung coronadominerad vår har sommarsolen välvilligt lyst över Pargas – måtte den fortsätta med det både i augusti och längre fram i höst.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*