Det var annorlunda förr

Alla känner till ordspråket ”det var bättre förr”. Jag kommer ihåg att mina föräldrar brukade upprepa det gång på gång, och de senaste åren har mantrat fastnat även hos mig.
Men låt oss glömma det de sade, och bara konstatera: ”Allt var annorlunda förr”.

Tänk, vad härligt det var då det bara fanns en tv-kanal. Och då den andra kanalen kom, måste man installera ytterligare en antenn på taket för att kunna se på den.

Man måste aldrig fundera över vad man skulle titta på för tv-program. Tänk på hur det är nu, när det finns hundratals kanaler. Ja, det var verkligen annorlunda förr.

Skivomslagen var konst, som man tittade på samtidigt som man lyssnade på musiken.

Och telefonen då? Vi hade förr en röd (eller var den grön) telefon på ett bord i hallen. Den använde man då man skulle ringa någon, och hoppades att den man ringde var hemma och kunde svara.

Och man ringde genom att lyfta på luren, lyssna på svarstonen och sedan snurra på nummerskivan från rätta nummern tills man kom till det metalliska klicket. Sedan hoppades man att kompisen skulle svara. Om ingen svarade var det bara att avsluta samtalet, för på den tiden hade ingen någon telefonsvarare att lämna ett meddelande till. Ja, det var verkligen annorlunda förr.

Och om man måste skicka något skriftligt till en kompis, var det bara att använda fax eller, om det inte var allt för brådskande, sätta ett brev på posten.

Då kom posten fram följande dag. Det behövdes ingen e-post då posten fungerade pålitligt. Ja, då var det verkligen BÄTTRE förr!

Och så var det fotboll, som jag älskar. Vi spelade det på gräsmattan i parken, på bollplanens sand eller på gatans asfalt. Då kände ingen till konstgräs. Grusfält var också ett bra ställe att spela på, och ingen klagade på gräsmattornas dåliga skick i början av FM-säsongen. Då flyttade man matcherna till andra fotbollsplaner, till exempel till Rovaniemis stenhårda plan Lapinaukio. Ja, det var verkligen annorlunda förr.

För att inte tala om reglerna. Det fanns inget videodomarsystem och ingen mållinjeteknik. Domarnas ord var lag och de fick hjälp av linjemännen. Det fanns inga assisterande domare. Ja, det var verkligen annorlunda förr.

Och man lyssnade på musik med vinylskivor förr, bandade radiomusik på rullband och senare kassett. Skivomslagen var konst, som man tittade på samtidigt som man lyssnade på musiken. Ja, det var verkligen annorlunda förr.

Ja, och BÄTTRE!

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*