”Det finns hjärntvätt av många slag – trycktvätt, lätt fläckborttagning och allt där emellan”

Yle tycker att jag kunde prenumerera på nyheter som jag är speciellt intresserad av.

Låter bra, då kan jag på köpet kanske bli av med nyheter jag inte vill ha.

Kanske man kunde slippa läsa om svält, katastrofer, våld och olyckor och bygga upp en egen bekväm och behaglig verklighet – en egen trygg bubbla.

Nej så hade nog inte Yle tänkt men så tänker alltför många som vill påverka vårt sätt att tänka, vår världsbild och våra liv i största allmänhet.

Trollfabrikerna skickar ut falsk och vinklad information, diktatorerna, och en del andra självgoda maktpotentater med dem, sprider falska nyheter om yttre hot som berättigar dem själva till våld och odemokratiska metoder, censur och övergrepp.

Gemensamt för dem alla är att de vill kontrollera och själva definiera vad som är sant och vad som är lögn.

Paradoxalt nog har vi aldrig förr haft tillgång till lika mycket information o kunskap som nu men samtidigt aldrig förr utsatts för så mycket falsk information.

Det som skrämmer mest är att så många frivilligt och aningslöst skapar sina egna bubblor där de medvetet eller omedvetet stänger ut mångfalden, förnuftet och den fria informationen.

Man söker och hittar idag lätt nyhetskanaler och medier som serverar just de sanningar man vill höra och läsa – sanningar som de facto är raka motsatsen, det vill säga osanningar.

Då kan man skapa en verklighet som passar den egna tanken och få stöd av likasinnade som vill leva i samma verklighet.

Det finns hjärntvätt av många slag – trycktvätt med starka pulver, lätt fläckborttagning med rent vatten och allt där emellan.

Det finns människor, tänkande varelser alltså, som hävdar att jorden är platt. Det finns en rörelse som påstår att månlandningen aldrig ägde rum och att allt bara var fabricerat. Förintelsen förnekas av vissa och Stalins terrordåd likaså.

Det finns de som hävdar att attacken den 11 september var iscensatt av en elit i USA. Nyligen kunde vi läsa om en rörelse som samlades i Dragsfjärd som tror att världen styrs av en elitistisk klick med en agenda som motarbetar folket.

En del tror fullt och fast på att en samhällselit med en gemensam hemlig agenda styr vårt land o vår värld och de tror sig också veta vem som kan avslöja den här elaka konspirationen, vem må vara osagt men en amerikansk president har nämnts.

Vi kan kanske småle åt alla konspirationsteorier och allt nonsens som vi idag möter på alla våra informationskanaler och ofta är väl det ett sunt sätt att förhålla sig på.

Men det kan också gå illa – riktigt illa. När bubblan blir så kraftig att den utestänger förnuft och kritiskt tänkande kan det gå snett.

Se på de religiösa fanatikerna som härjar i Mellanöstern. Bubblan möjliggör besinningslöst våld och terror, allt i den egna trons namn.

Den 22 juli 2011 sprack bubblan för Anders Behring Breivik i Norge. Han dödade 77 oskyldiga, främst ungdomar för att de var farliga och ville förstöra hans land så som han såg det i sin bubbla.

Tyvärr sitter många unga arga män också idag inne i sin egen bubbla och ser hotbilder, odlar konspirationsteorier och egna sanningar och planerar utvägar. I värsta fall börjar de se sig själva som räddare och frälsare.

Det är en sak att välja att inte se sportnyheter eller nyheter om kommunal ekonomi men en helt annan sak att utestänga det mesta av nyhetsflödet och i stället bara ta in det som passar den egna världsbilden.

Människor som lever i sina egna bubblor får inte bara ett fattigare liv, de kan också driva sig själva och andra till verklig olycka.

Olycka vill vi inte ha, vi vill ha lyckan att få tänka fritt.

Folke Öhman

Tidigare stadsdirektör i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*