Trygghet

en textvinjett med en trävägg i bakgrunden
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Nina Söderlund
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

För de flesta människor är trygghet det viktigaste och vackraste vardagsord som finns. Förut har den egna kommunen varit den instans som bäst kunnat garantera trygghet för sina invånare. I dag har kommunerna allt mera mist sin roll som trygghetsskapare, och man undrar ibland vems livskraft det egentligen handlar om. I fall bussen slutar gå och inget kommer i stället så blir ordet livskraft för dem som får börja cykla i snömodden bara ett dåligt skämt. Än så länge ger det ändå en viss trygghet att denna kommun ännu satsar på barn och unga, på lokala bibliotek, Kombi, motion och kultur. Det kunde vara värre.

Också välfärdsområdena liknar stora anonyma vårdindustrier, med för lite pengar att ge den trygghet som särskilt låginkomsttagare absolut behöver. Nyligen beslöt Varhas fullmäktige att höja alla avgifter med 24-45 % (bara Vänstern röstade emot). Förhöjningen skedde på order av landets regering. Den som aldrig i slutet av månaden haft bara 20 euro på kontot och måste välja mellan att betala en hälsovårdsavgift, köpa mat eller mediciner, förstår inte vad dessa vansinnesförhöjningar kommer att betyda för tryggheten. En liten, men viktig tröst är Vänsterns motion (stödd av SDP) om att erbjuda sk. trygghetslarm åt betydligt flera behövande, kommer att förverkligas 2025, enligt budgetförslaget. Fullmäktige behandlade ärendet den 4.12.

Den nationella organisationen FÖSS (Finlands öar - Suomen saaret) som är skärgårdsbornas nationella intresseorganisation och vars ordförande jag är, har arrangerat distansseminarier som på olika sätt behandlat trygghet. Om man bor på en ö utan fast vägförbindelse innebär ordet trygghet något ganska mycket mera än om man bor på fasta land. Vi har behandlat allt från akutvård, medicinskåp och gränsbevakning till brandsläckning och dåligt fungerande telefonförbindelser. Gällande sistnämnda skall FÖSS, som följd av den enkät som visar att verkligt många skärgårdsbor från norr till söder har problem med telefonförbindelserna, den 3.12 träffa alla operatörer och Traficom på kommunikationsministeriet. Stadsbor har svårt att förstå vilken otrygghet det skapar att inte ens telefonförbindelserna fungerar ordentligt.

Stadsbor har svårt att förstå vilken otrygghet det skapar att inte ens telefonförbindelserna fungerar ordentligt.

—Nina Söderlund

Pargas stad är hela landets ”mesta” skärgårdskommun och har därför ett stort ansvar för att de över 100 bebodda öarna skall hållas levande. Detta förstås tillsammans med alla andra aktörer, inte minst staten. Jag har jobbat mycket för att vi skall ha en skärgårdsnämnd och ser som medlem i den hur viktig den är för skärgårdsbornas trygghet. Det är med stor besvikelse jag har fått inse att majoriteten av stadsfulllmäktige inte verkar tycka att den behövs. Men ännu finns det lite hopp, beslutet är inte fattat.

Nina Söderlund
Vänstern (Nagu) Medlem i stadsfullmäktige och i Varhas fullmäktige och styrelse
Publicerad:

Beslutsfattarna i Pargas har getts möjlighet att öppna upp vad som händer i staden, på, mellan och under de politiska mötena. Alla partier turas om att skriva kolumner.