Är det tillåtet att vara egoist ibland?

Nyårslöften är något som traditionellt förknippas med det nya året. För många kan det handla om att gå in för en mer hälsosam livsstil, att börja träna, äta hälsosammare, sluta röka, vara mer klimatsmart eller något helt annat.

För det mesta handlar det i alla fall om någon form av förändring i den egna livsstilen man kanske funderat över redan en tid – och bestämmer sig för att förverkliga.

Personligen har jag aldrig varit vidare bra på att avge nyårslöften, än mindre att hålla dem. Om man verkligen vill gå in för en livsstilsförändring är jag inte helt övertygad om nyåret och 1 januari är rätt tidpunkt för det. Viljan att göra förändringen borde trots allt finnas där av sig självt – inte vara bunden till början på det nya kalenderåret.

Men om det hjälper någon att fatta ett bra och betydelsefullt beslut, så varför inte?

Jag kommer att hålla fast vid min egen ståndpunkt om att nyårslöften inte är något för mig, men kan trots det se tillbaka på 2019 som ett år där jag gjort en hel del förändringar som – åtminstone förhoppningsvis – har gjort mera nytta än skada för både egen del och andra.

Tiderna ändras och vi med dem. Saker och ting är inte ”som de alltid varit” och bra så. Vi behöver förändring, men inte enbart för förändringens skull – utan för vår eget bästa.

Klimatångesten är något som just nu är mer på tapeten än någonsin tidigare. Föreningen Psykisk Hälsa Finland publicerade i går ett pressmeddelande där man tog fasta vid att det i dagens läge behövs nya metoder för att känna igen och behandla ångest som orsakas av miljöproblem.

Enligt föreningen är ångest en förståelig reaktion på omfattande miljöproblem och de hot som miljöproblemen för med sig.

Utvecklingsdirektör Kristian Wahlbeck vid Psykisk Hälsa Finland konstaterar i pressmeddelandet att människor som känner miljöångest, inklusive barn och unga, behöver stöd i att bearbeta sina svåra känslor.

Enligt föreningen bör miljöångest och klimatångest betraktas som klimatförändringens hälsoeffekter. I Finland har dessa former av ångest bearbetats bland annat genom olika konstformer, skrivverkstäder och gruppverksamheter.

Miljö- eller klimatångest kan också motivera en person till att försöka lösa miljöproblem men att bearbetningen av svåra känslor kan ta lång tid.

Samtidigt ska man inte glömma bort att också ta hand om sig själv. Det kan inte vara sunt att känna ångest för någonting man i det stora hela inte på egen hand kan påverka. Visst, tillsammans med många andra går det att göra skillnad – och varje litet steg är ett steg i rätt riktning.

Men glöm inte bort att tänka på dig själv emellanåt. Det är inte fel att vara egoist ibland.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*