Alla tiders fotbollshöst?

Rubriken lär faktiskt ligga rätt nära till hands, åtminstone om man ser på helheten med lokala ögon. I Pargas fick man uppleva tre avancemang, då Piffens herrar steg till Tvåan, Wolves till Trean och PIF 2 till Femman. Lagen som hängde löst tidigare i somras, Piffens damer och Wolves 2, säkrade båda två sina serieplatser till sist.

I Pargas får publiken för första gången på 13 år igen känna på Tvåans nivå, en nivå som definitivt är något helt annat än senast det begav sig.

På riksnivå är de viktigaste matcherna ännu framför oss, då Åbolaget FC Inter spelar en direkt avgörande match om mästerskapet på hemmaplan. TPS spelar en tvådelad match om avancemang till fotbollsligan mot KPV, som i fjol fällde TPS till Ettan. Dessutom hann herrarnas A-landslag nästan säkra en historisk plats i EM-slutspelet i Åbo i veckan.

För att garanterat säkra att den här ”generationsdrömmen” går i uppfyllelse, behövs det trots allt minst två poäng till från de två återstående kvalmatcherna. Att den ena av dessa matcher spelas på hemmaplan i Helsingfors och mot gruppjumbon Liechtenstein gör förstås inte saken sämre.

Liechtenstein har dock inte historiskt sett varit någon enkel motståndare för Finland. Lagen har mötts fyra gånger tidigare och Finland har vunnit två av mötena. Två gånger har länderna spelat oavgjort. Trots det anses det också ur internationell synvinkel så gott som säkert att Finland är med i EM-slutspelet. Enligt den internationella analyssidan We Global Football är sannolikheten för ett finländskt EM-slutspel 99,32 procent just nu.

Trots att 0,68 procent känns som en bagatell, lönar det sig inte att boka biljetterna riktigt ännu. Ingen av oss har någon som helst aning var i Europa (eller Asien, beroende på hur man vill kategorisera Baku) vilka länder kommer att spela.

Nästa sommars EM-slutspel avgörs nämligen i 12 olika städer i 12 olika länder. Det ställer en hel del krav på både logistik och plånbok hos hugade supportrar som vill se matcherna. Däremot kan det redan nu löna sig att lägga in semesterönskemålet så att semestern inleds redan innan midsommar. EM inleds nämligen den 12 juni och räcker en månad.

Pargas egen son Albin Granlund har inte spelat i de två landskamperna under oktober, men har varit med i truppen. Damlandslagets Anna Westerlund och Julia Tunturi hör till de mer eller mindre bofasta i landslaget – och visst lyckades ju Westerlund med att göra sitt tredje landslagsmål i matchen mot Albanien i Vasa i början av oktober.

Förhoppningsvis kan vi också nästa sommar konstatera att vi upplever alla tiders fotbollssommar – både i Pargas och ute i Europa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*