Wintergala för välgörenhet på lördag

Ordnar välgörenhetskonsert. Fr.v. Rappe Ahlbäck, Patrik Gustafsson och Peppe Stubb. Foto: Anja Kuusisto

För ett par år sedan återuppstod ”Wintergalan” – en konsert- eller danskväll i mellandagarna i Pargas – men sen har det igen gått ett mellanår utan någon gala.

I år blir det av och nu ordnas galan av delvis samma personer som höll i trådarna för samma satsning på 80-talet, men konceptet är lite annat.

– Då var vi med Peppe aktiva i Pargas malms uf, nu gör vi det här som gubbrockare, förklarar Rappe Ahlbäck, ordförande för den registrerade föreningen Gubbrockare.

Peppe är Peppe Stubb som Ahlbäck spelar tillsammans med i bandet Payjaz. Ytterligare en gubbrockare är Patrik Gustafsson, som spelar i Vintage & co.

När Payjaz spelar renodlad rock med inslag av blues skulle Gustafsson beskriva sitt bands musikstil som folkrock med stämsång och fiolinslag.

Blandat garde på scenen

Gubbrockarna är egentligen ett samlingsnamn för band som spelar inom Kombi, men både Payjaz och Vintage är exempel på band som står på sina egna ben numera. Trots det har de medlemmar såsom Ahlbäck och Gustafsson också är aktiva i Kombis gubbrockare.

Hur de nu bollade kom de fram till att en vintergala där de och andra band uppträder till förmån för barn och unga skulle vara något i vintermörkret.

– Jag tyckte att det inte borde bara vara gubbar som uppträder, utan gärna skulle det få vara spridning på både åldrar och musikstilar, säger Patrik Gustafsson.

Det blir två band bildade av ungdomar som studerar vid Arkipelag som inleder kvällen, DeLuxa och Outcast. Sen uppträder Patriks döttrar, Tekla (som studerar utomlands) och Tilda (PSG-studerande) Gustafsson med stämsång.

– Att vi fick med The Narrowboat Stompers breddar musikstilen ytterligare, det är ett jazzband med mestadels blåsinstrument.

Rutinerade Happy Days Danceband är som namnet säger kanske den dansvänligaste orkestern för kvällen, men arrangörerna betonar att det är fritt fram att dansa under hela kvällen. Framför scen i Brankis ska det finnas ett dansgolv, bord och stolar kan finnas på sidorna.

– Vi hoppas att det skulle fungera lite som ett vardagsrum för kvällen, ett ställe dit man kommer och umgås och man kan ta hela familjen med, säger arrangörerna.

Intäkterna oavkortat till välgörenhet

Också Pargas FBK är en arrangör, någon hyra för festlokalen uppbärs inte. Alla intäkter går oavkortat till stadens socialsida och det förebyggande arbetet för barn och ungdomar.

– Galan är gratis för ungdomar, medan inträdet för vuxna blir en liten slant med möjlighet att ge mer om man vill, säger Ahlbäck.

Gerard Gassou ser till att det finns kaffe och snacks i Brankis den lördagskvällen. På planscherna står det att galan pågår 19–23, men lovet medger musik till 00.30.

– Jag tror nog att vi utnyttjar lovet, nu när vi är så här många band, med drygt 30 artister, säger Ahlbäck.

Wintergalan går av stapeln i Brankis (Skolgatan 1) lördag 28.12 från klockan 19 framåt.

Anja Kuusisto
pku@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*