Saaristo Poker Run tar steget mot festival

Lokala arrangörer. Pauli Peisa (t.v.) och Daniel Strömborg hör till den lokala arrangörsstaben på 10-12 personer för årets Saaristo Poker Run. Foto: Mikael Heinrichs

Förutom ruttkörningstävlingen för snabba båtar blir det mera underhållning i land under årets evenemang.

Pargas gästhamn byggs ut till ett fullfjädrat festivalområde för omkring 1 000 personer under veckoslutet 28–30 juni i samband med Saaristo Poker Run.

Poker Run-evenemangen som ordnas på flera orter i Finland (bl.a. Hangö, Vasa och på Åland) arrangeras av Speed & Powerboat Society med lokala arrangörsgrupper på de olika orterna. Evenemanget som nu för fjärde gången ordnas också i Pargas och Åbolands skärgård har en lokal stab på omkring 10–12 personer med Pauli Peisa i spetsen.

Själva ruttkörningen har en aningen annan rutt än tidigare år, men i stora drag följer den tidigare års koncept. Mellanhamnar i år är Airisto, Nagu och Teersalo i Velkua.

Det avgörande i ruttkörningen är inte hastigheten, utan stämningen. Båtbesättningen samlar spelkort under rutten och vid målgång är det den bästa pokerhanden som vinner.

– Det gäller förstås att variera rutten aningen då vi är inne på fjärde året, men den stora nyheten för i år är att after party-området nu finns i Pargas gästhamn och att det blir mera festivalstuk över den biten, säger Peisa.

Starten för ruttkörningen börjar klockan 11.30 på lördag och vattenskotrarna (som är med i körningen i år) startar en halvtimme senare. Målgången beräknas äga rum cirka klockan 16 för båtarna och en halvtimme senare för vattenskotrarna. Prisutdelningen sker klockan 19.30 på lördag.

Den som vill komma och spana in båtarna gör det med andra ord bäst under förmiddagen innan starten.

Förutom båtar kommer det också att ordnas ett crusing-evenemang för bilar under samma dag, men där är det helt skilda arrangörer som håller i trådarna.

Saaristo Poker Run 2018. Foto: Privat

Festivalområdet i gästhamnen inhägnas under tiden 27.6–1.7 och under fredag och lördag kväll från klockan 18 framåt är området avgiftsbelagt och förbjudet för under 18-åringar.

Under fredagen uppträder Åbotrion SÄX som kombinerar jazz och DJ-musik samt partybandet Kakkupojat och DJ-musik.

På lördag uppträder i sin tur musikinstitutet Arkipelag band DeLuxe redan klockan 14 (avgiftsfri spelning) medan Arkipelags Sticks & Stones inleder aftonpasset där trubaduren Kristian Roso och Pargasbandet TrrTrrTrr gör sin enda publika Pargasspelning som aftonens höjdpunkt.

– Festivalområdet stänger klockan 2 båda nätterna och på lördag blir det officiell efterfest på nattklubben Cube, berättar Peisa.

Peisa medger att man redan tidigare funderat på att ta steget ut till ett fullfjädrat publikevenemang med livemusik, men först nu kommit till skott med den saken.

– Det finns ett litet tomrum på den fronten i Pargas, så vi bestämde oss helt enkelt för att chansa. Vi får se om det bär, men lyckas det blir det säkert en fortsättning också framöver.

Saaristo Poker Run är enligt Peisa till deltagarantalet den största av de finländska jippona och han hoppas att man får behålla den titeln också efter den här sommaren.

– I fjol hade vi omkring 2 000 personer som besökte området i Teersalo i Velkua och bra med folk också i Airisto. Nu hoppas vi förstås på samma fenomen i Pargas.

Saaristo Poker Run är för övrigt det enda av de finländska Poker Run-evenemangen som fortfarande håller fast vid den ursprungliga idén om att Poker Run ska vara ett välgörenhetsjippo – för varje betald deltagaravgift donerar arrangörerna 10 euro till föreningen Håll Skärgården Ren.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*