Privat bolag ska få ordning på olovlig långtidsparkering

Det kan kosta dig 60 euro om du parkerar här längre än de tillåtna två timmarna. Foto: Mikael Heinrichs

De som varit observanta den senaste veckan har antagligen lagt märke till de tilläggsskyltar som dykt upp i anslutning till påbudet om att parkering utanför Pargas Affärs fastighet är tidsbegränsad till två timmar med parkeringsskiva.

Sedan en dryg vecka tillbaka har en tilläggsskylt informerat om att parkeringen övervakas av ett privat övervakningsbolag och att parkering för en längre tid än de tillåtna två timmarna kan föra med sig en påföljdsavgift på 60 euro.

25 p-platser påverkas

Det handlar om totalt omkring 25 parkeringsrutor, det vill snedparkeringen som ligger på Pargas Affärs tomt längs Strandvägen samt de rutor som ligger längs med Pargas Affär mot brandkårshuset. De övriga parkeringsrutorna på den stora parkeringsplatsen påverkas med andra ord inte.

– Det här beslutet handlar inte om att vi vill skrämma bort kunder, utan tvärtom. Vi vill få de här parkeringsplatserna i den användning de är menade till, det vill säga för affärernas kunder. Många använder de här platserna för långtidsparkering och det är ett problem. Skylten om två timmars parkering med skiva har funnits i två års tid, men det är väldigt få som följt den, konstaterar Fastighets Ab Pargas Affärs styrelseordförande Rabbe Bäcklund.

Enligt honom handlar det helt enkelt om att se till att det finns parkeringsplatser för kunder som har ärende till de företag som ligger i fastigheten.
– Alla vill ha mera kommers och syftet med det här beslutet är uttryckligen att gynna det.

Stora parkeringen för långtidsparkering

För långtidsparkering, till exempel för dem som pendlar med buss, är det den stora parkeringen mellan Pargas Affär och Brankis som gäller.

– Nu har vi valt att utlokalisera övervakningen till en utomstående aktör som ansvarar för övervakningen. Vi i fastighetsbolaget blandar oss inte i den övervakningen och fastighetsbolaget tjänar ingen provision på de påbudsavgifter som bolaget tar ut, intygar Bäcklund.

Bäcklund poängterar att man nu i början har valt att gå in för en mjukstart med övervakningen, vilket betyder att bilister de närmaste veckorna kan räkna med att klara sig undan med en skriftlig varning.

Bolaget Parkkipete övervakar också några andra bostadsbolags parkeringar i Pargas.

Leveranser ställer till det i trafiken

En annan oroshärd gällande parkering har redan länge varit situationen längs med Strandvägen i anslutning till R-kiosken, där varuleveranser ofta ställer till det då de inte har någonstans att ta vägen – utan istället uttryckligen stannar mitt på vägen.

Det har lett till flera farosituationer då förbipasserande bilar tvingas köra om lastbilarna i fel fil på ett ställe med dålig sikt.

Så här kan det se ut då varutransporten parkerat mitt på körbanan. Foto: Mikael Heinrichs

PK har vid upprepade tillfällen påpekat problemen. Diskussioner har förts mellan R-kioskkedjan och Pargas stad om en lösning som skulle innebära tidsbegränsad parkering utanför kiosken.

R-kioskens regionchef för Egentliga Finland och Satakunta, Antti Toroska, är medveten om problemen och har erfarenhet av liknande problem på andra orter.

– Där har vi löst det med tidsbegränsningar och det har fungerat rätt bra, säger Toroska.

Staden och R-kioskkedjan förhandlar som bäst om en lösning på problemet. Det ligger i allas intresse att få ordning på situationen innan julens paketkommers kör igång.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*