Pmuf återvänder till sina rötter

Ivriga arrangörer. Pargasmalms ungdomsförening med vice ordförande Adrian Rantala (t.v.), kassören Jessica Bergman och ordförande Kalle Grönroos ordnar en unplugged-afton i Råttis på lördag. Foto: Mikael Heinrichs
Nu på lördag blir det en akustisk spelning med Månskensbonden och Mikael 500 från Österbotten samt Tilda & Tekla från Pargas – på Råttis med Pargas Malms ungdomsförening som arrangör.
Det låter ju nästan som att ni återvänder till föreningens rötter?
– Javisst, så blir det ju på sätt och vis, säger Adrian Rantala som är föreningens vice ordförande.
Att man från föreningens sida är entusiastiska över att ”återvända” till Råttis är klart, även om det sker endast i rollen av evenemangsarrangör i samarbete med restaurangen Kamu som äger fastigheten.
Någon lösning på evighetsproblemet med en lämplig föreningslokal är detta inte, utan det problemet kvarstår.
Trots att fokus hos föreningen sedan omstarten i höst främst legat på musikfronten har man också ordnat glowparty i ungdomsgården i PIUG samt en del annat – men verksamheten ska breddas allt efter.
De spelningar föreningen så här långt ordnat har på det stora hela lyckats bra och man har dessutom varit mån om att vara så mångsidig som möjligt då det kommer till genrer.
– I grottan handlade det mera om pop och punk, på Wintergalan var det ordentligt blandade stilar och nu kör vi med en akustisk unplugged-spelning, säger Rantala.
Någon större drajv i att värva nya medlemmar till föreningen har man inte ännu satt igång. Enligt ordförande Kalle Grönroos gäller det först att få igång verksamheten och staka ut riktlinjerna för vad ett medlemskap i praktiken skulle innebära. Att delta i evenemang som föreningen ordnar är fritt för vem som helst.
– Vi har helt medvetet valt att inte skynda med den biten, utan försöker först få grundpaketet i skick, säger Grönroos.
En annan sak som föreningen redan nu har i planerna är att sätta igång någon form av gemensam försäljningsverksamhet av skivor som Pargasband gett ut. Många band har kvar osålda skivor hemma och försäljningskanalerna är inte så många.
– Det handlar både om nyare och äldre skivor, förhoppningsvis skulle vi kunna komma igång med någon form av centraliserad försäljning så småningom, säger Rantala.
Tack vare rätt namnstarka artister hoppas man i föreningen att locka så gott som fullt hus till Råttis på lördag, vilket med tanke på att det inte handlar om sittplatser rör sig kring 100 personer.
– Jag tror nog att Månskensbonden kan locka folk också längre ifrån, säger kassören Jessica Bergman.
Var det svårt att få artisterna och lokalen bokade?
– Nä, inte egentligen. Det gick faktiskt överraskande smärtfritt, datumet verkade passa alla inblandade. Samma gäller Råttis faktiskt, på fredagen har de en bokning men lördagen var ledig, säger Bergman.
Man kan boka biljetter på förhand till spelningen per e-post (max 5 biljetter per person, namngivna) fram till fredag klockan 12 eller tills förhandsbokningskvoten är fylld. Resterande biljetter säljs vid dörren. Adressen är pargasmalmsuf@gmail.com.
– Och det blir alltså garanterat biljetter kvar också till dörren, intygar Rantala.
Dörrarna till Råttis öppnas klockan 19 och spelningen beräknas pågå till klockan 23.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi