Padelplanen är på gång

Kul gren. Både Archipelagia Golfs vd Nina Katajainen och Pargas stads fritidssekreterare Mikael Enberg är sugna på att komma igång med padel i Pargas. Foto: Mikael Heinrichs

Om en och en halv vecka anländer väggarna till padelbanan vid Archipelagia Golf.

Pargas stads fritidssekreterare Mikael Enberg är till synes ivrig då han presenterar den kommande padelbanan vid golfbanan i Finby. Om tidtabellen håller streck borde väggarna installeras den 20 maj och planen vara spelklar kring månadsskiftet maj-juni. Den officiella invigningen blir sannolikt i början av juni om allt går enligt planerna.

– Padel är en oerhört fascinerande sport som är ett slags kombination av tennis och squash. Det allra bästa med grenen är att tröskeln att komma igång är rätt så låg – och att spelare på olika nivå mycket väl kan spela tillsammans, berättar Enberg.

I och med att padel enligt regelverket alltid spelas som dubbelspel med sammanlagt fyra spelare och på en liten plan (den mäter 10 x 20 meter) är det en oerhört social gren – och enligt Enberg beroendeframkallande.

– Grenen passar alla åldrar och planen blir dessutom tillgänglighetsanpassad med rullstolsingång, påpekar Enberg.

Bollen i spel hela tiden

Padel spelas med racketar av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. Ofta används vanliga tennisbollar av det mjukare slaget till padel, men det finns också specialbollar som enligt regelverket får vara något mindre i diameter än en vanlig tennisboll.

Banan är omringad av fyra meter höga väggar som man alltså får spela bollen via.

– Det betyder samtidigt att bollen i princip är i spel hela tiden och man kan spela bollen efter att den studsat i väggen. Dessutom har man bollen hela tiden nära sig, förklarar Enberg.

För tillfället håller man på att anlägga grunden för banan som i sin slutliga utformning får en blå konstgräsmatta samt tillhörande glasväggar runtomkring sig. Padelbanan är ett samarbete mellan Pargas stad, Archipelagia Golf Ab samt Pargas Kalks tennisklubb och kommer att drivas av ett under bildning varande bolag.

I Pargas blir det – åtminstone till en början – endast en bana.

Utrustning finns att hyra

Utrustning kommer att finnas att hyra vid golfbanan som också sköter om det praktiska kring banan. Spelturer kommer man att kunna boka online eller via golfbanan.

– Säsongen är egentligen lika lång som den snöfria perioden, det vill säga från vår till höst. Banan får också belysning, så det är inget problem att spela också kvällstid under vår eller höst, säger Archipelagia Golf Ab:s vd Nina Katajainen.

De som spelar har också tillgång till omklädningsrum och dusch vid golfbanan.

De närmaste padelbanorna i dagsläget finns i S:t Karins (3 planer) och Åbo (3 planer). Pargasbanans webbplats på www.parpadel.fi är under uppbyggnad.

Spånbanan får delvis ny dragning

Spånbanan vid golfbanan i Finby har under våren fått en delvis ny dragning vid uppförsbacken österut från golfbanans parkering.

– Det handlar helt enkelt om säkerhetsaspekter som gjort att den sträckning som gått parallellt med rangen nu stängts och banan istället går aningen höger om den tidigare banan, konstaterar Enberg.

Det är Archipelagia Golf Ab som stått för kostnaderna i samband med den nya dragningen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*