Opera för hela familjen

Operasändebud. Päivi Nisula och Skärgårdsoperan hämtar en operaföreställning uttryckligen för barn till Pargas nästa fredag. Foto: Mikael Heinrichs

Skärgårdsoperan med samarbetspartners hämtar ett sällan skådat fenomen till Pargas: en operaföreställning som riktar sig till barn.

– Då det redan finns språkbad kunde man kanske kalla det här för ett operabad. Vi erbjuder barn och unga en möjlighet att bekanta sig med opera på ett sätt som är lätt att ta till sig, konstaterar Skärgårdsoperans Päivi Nisula om operakavalkaden Hopeinen lusikka som uppförs på finska.

Då det redan finns språkbad kunde man kanske kalla det här för ett operabad.

Föreställningen passar hela familjen, men framför allt barn i åldern 4–10 år. Föreställningen ges i Brankis (Skolgatan 1) fredagen den 13 oktober klockan 18 och speltiden är ungefär 45–60 minuter.
Operaproffset Nisula är också aktiv inom Röda Korsets mångkulturella grupp och i och med det har hon kunnat kombinera två saker som är viktiga för henne i och med att FRK:s Åbolands distrikt är med och stöder evenemanget.
Övriga samarbetspartners är ett lokalt försäkringsbolag samt i egenskap av privatperson Finlands banks chefdirektör Erkki Liikanen.
Det låter ju intressant, hur kom Liikanen med i bilden?
– Jag känner honom i egenskap av att han är en stor operavän och tyckte det var en fin gest av honom att gå med på att understöda ett projekt som detta, säger Nisula.
Handlingen utspelar sig i en liten by, där det arrangeras en kocktävling. Bagarna Pedrillo och Rosina kommer till byn då de letar efter sina köksgrejer som vinden tagit – och då de råkar mitt i smeten hettar det till mellan dem och byns egna bagare Vesuvio. Till sist samarbetar alla kring en gräddtårta – men vem vinner tävlingen?
Operan kombinerar bekanta stycken av Mozart, Rossini och Bizet.
– Gänget som uppträder i Pargas är verkliga barnoperavirtuoser och sändebud. Det här är med andra ord ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med den här konstformen, eftersom man inte hör och ser opera till lust och leda i Pargas, konstaterar Nisula.
I och med samarbetet med Röda Korset kommer man att bjuda in också flyktingfamiljer från både Pargas och Kimitoön. Det finns syriska delikatesser och kaffe samt te till salu i Brankis tack vare samma krafter som i sommar drivit Sawa-välgörenhetscafét.
– Vi har också skickat inbjudan till skolor och daghem om föreställningen och jag hoppas att vi når ut till vår målgrupp också den vägen, berättar Nisula.
Skärgårdsoperan har för tillfället också en annan produktion som snart får sin premiär. Det handlar om operafarsen Vanhapiika ja varas som kan ses i Logomoteatern i Åbo från och med den 7 november. I huvudrollerna ses Nisula själv, Tiina Vahevaara, Anu och Juha Hostikka samt Jukka Rasila.
– Det blir en helt annan grej och garanterat roligt. Mika Eirtovaara som blivit bekant som stand up-komiker står för regin, berättar Nisula.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi