Nya bryggområdet har plats för popup-kiosker

stor ny besöksbrygga
Snart är området kring den nya besöksbryggan klart. Foto: Carina Holm

På sociala medier har diskussionen tagit fart om omgivningen vid det nya affärscentret som ska stå klart vid Vapparvägen i början av juni.

Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin vid Pargas stad säger att området kring den nya stora jättebryggan kan ses som en del av stadsmiljön, som kan användas på olika sätt. Området kring besöksbryggan kan till exempel utnyttjas för popup-kiosker.

– Eftersom marken vid vattnet är som rinnande lera har staden inte möjlighet att bygga något mer permanent här. Det skulle bli alldeles för dyrt att anlägga grunden vid vattnet och kosta miljoner.

Mycket outnyttjad byggrätt

Däremot finns det mycket outnyttjad byggrätt kvar vid S-market.

– Om man grovt räknat säger att nya S-market är 3 000 våningskvadratmeter och Lidl är 2 000, så finns det outnyttjad byggrätt för en nästan lika stor byggnad som en Lidl till mot vattnet, säger Saaristo-Levin.

Det betyder att affärsbyggnaden kan växa mot Sundet, om någon vill bygga här.

– Det är företaget TKU Rakennus Oy som äger fastigheten, som S-market och Lidl hyr.

Också vid Skärgårdsvägen finns outnyttjad byggrätt i samma kvarter på 800 våningskvadratmeter från den nya höga reklampylonen till Segelrondellen.

Också den byggrätten innehas av företaget TKU Rakennus Oy.

Popup-bodar är möjliga i närheten av de nya besöksbryggan. Foto: Carina Holm

Ingen restaurang

I ett tidigt skede av planläggningsprocessen har det funnits illustrationsbilder av en restaurangbyggnad intill vattnet och i den godkända planillustrationen finns ett slags torg inritat invid segelrondellen, men Saaristo-Levin säger att något torg i juridisk bemärkelse inte har funnits i detaljplanen.

Några permanenta konstruktioner i form av försäljningsbodar eller liknande är inte aktuella, bland annat eftersom marken är så lös.

Saaristo-Levin säger att popup-bodar som brukar finnas exempelvis vid Ahonenska hörnet är en möjlighet.

– Kanske torgföreningen kan vara aktiv i det fallet och ta kontakt med stadens näringslivstjänster för att hitta en lösning, om intresse finns.

Geoteknisk jätteutmaning

Hon säger att marken har gjort att det geotekniskt har varit en jätteutmaning att bygga den nya bryggan och bensinmacken, också för att ett stort ytvattenrör rinner ut i Sundet här.

– Det har gjorts ett stort arbete att byta ut mark vid vattnet, så att inget ska glida ut i vattnet.

Samtidigt säger hon att det är viktigt att komma ihåg att området inte är färdigt ännu.
– En del planteringar har redan gjorts, men allt är inte klart.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*