Ny mottagning i Pargas för barn, unga, vuxna samt par

Linn Laulajainen öppnar egen mottagning i Pargas i augusti. Foto: Mikael Heinrichs

Linn Laulajainen öppnar sin mottagning i samma hus som Mehiläinens läkarstation i anslutning till Nordkalks huvudkontor den 1 augusti.

Laulajainen tar från och med augusti emot klienter dagligen enligt överenskommelse i Pargas. Hon tar emot patienter på svenska, finska och engelska.

Hon är psykodynamisk barn- och ungdomspsykoterapeut samt emotionellt fokuserad parterapeut (EFT).

– Jag tar emot barn och unga i behov av psykoterapi eller krävande medicinsk rehabilitering, men även vuxna. Dessutom erbjuder jag psykologkonsultationer och stödsamtal samt korttidsterapi i olika livskriser, berättar Laulajainen.

Känslan blir inte större och tyngre genom att man för den på tal och uttrycker den, utan tvärtom.

Stödsamtalen kan till exempel handla om olika förändringar i livssituationen såsom till exempel graviditet och familjer med nyfödda barn.

– Framför allt nyblivna småbarnsfamiljer är en kundgrupp jag anser är viktig och en som jag prioriterar tidsmässigt. Graviditeten och den tidiga spädbarnstiden kan föra med sig emotionell belastning och ett behov av att man bearbetar graviditeten och alla de känslor som hör ihop med att man ska bli – eller nyligen blivit – förälder, säger Laulajainen.

Det behöver inte handla om någon stor kris, utan helt enkelt en önskan att diskutera de förändringar som livet som småbarnsförälder för med sig räcker mer än väl för att ta kontakt.

Trygghet betonas

Hon har sedan tidigare en mottagning också i Åbo på terapiklinken Hippo samt en kvällsmottagning för parterapikunder i Åbo.

Laulajainens grundutbildning är psykodynamisk, där teorin baserar sig på psykoanalys, men terapin förverkligas med besök, vanligen 2–3 sessioner per vecka.

– Just nu går jag en utbildning inom emotionellt fokuserad parterapi, som gett mig ny insikt i hur beroendet av trygga, varaktiga och nära relationer slutar inte i barndomen, utan fortsätter även in i vuxenlivet. Vår förmåga att fungera under perioder av stress är beroende av att vi kan känna oss trygga i våra nära relationer, säger Laulajainen.

Skapa förutsättningar

Hon påpekar att ensamhet och brustna kontakter ger mental smärta som kodas precis lika i hjärnan som fysisk smärta och medför upplevelser av att inte vara trygg varken i livet eller i sig själv.

– Psykoterapi börjar med att skapa förutsättningar för en relation; möjlighet att lita på den andra och skapa tillräcklig trygghet för att kunna slappna av. En fungerande terapeutisk process omvandlar psykets kapacitet i riktning mot hälsa, att bättre kunna hantera livet på dess egna villkor och vara i ömsesidig kontakt med en annan. Den inre transformationen syns ofta som förbättrad tanke- och minneskapacitet, förmåga att vara närvarande i stunden men påverkar även den fysiska hälsan, tex. genom att ge ett bättre immunförsvar, säger Laulajainen.

Ingen snabblösning

Psykoterapi är ingen snabblösning på problemen, utan en terapiprocess pågår ofta i minst två år – ofta längre.

– Klienter med djupa trauman i bagaget har komplexare sjukdomsbild och även vården är då mer mångfacetterad och komplex, men även om vägarna dit kan vara olika, längtar alla klienter till en trygg förankring i sig själv och sitt eget liv, säger Laulajainen.

”Att dö av ensamhet i samma säng” är något som enligt Laulajainen rätt bra beskriver vad många par upplever, då de kommer för parterapi.

– Enligt anknytningsteorin bär alla på ett behov att ha en trygg anknytningsfigur som finns där för oss, då vi är i nöd och behöver känna den andras kärleksfulla närvaro, för att kunna funktionera. Det som ofta händer par i kris, är att parterna triggar varandras sårbarhet, som ger upphov till subjektiva upplevelser av att den andra tvärtom lämnar oss i sticket, låter oss höra att vi inte duger, avvisar, överger oss eller förskjuter våra behov på olika sätt. Emotionellt fokuserad parterapi benar ut hur dynamiken mellan parterna fungerar, triggerpunkterna och hur parterna påverkar varandras reaktioner.

För många kan det kännas förnedrande att tänka sig att man behöver hjälp, men enligt Laulajainen är det en helt naturlig att känna så då man kommer för terapi. Målsättningen är att kunden ska gå mot en bättre hälsa.

– Känslan blir inte större och tyngre genom att man för den på tal och uttrycker den, utan tvärtom. Resan in till sitt eget inre är den längsta resan av alla och de största framstegen nås då det känns som tyngst i terapin, påpekar hon.

Parterapi också ensam

Man kan ta kontakt med Laulajainen genom att skicka ett e-post med sitt namn och sin telefonnummer, eller genom att skicka ett sms – men på grund av sekretesskäl kan hon inte svara på e-post, utan ringer upp eller bokar en kort telefontid per sms.

– En terapiprocess inleds med en initialintervju och själva bedömningsfasen kan ta upp till fyra träffar. Om förutsättningar för psykoterapi finns, skriver man ett gemensamt avtal som sedan utgör stommen för själva terapiprocessen, säger Laulajainen.

Är det en förutsättning för parterapi att båda parterna deltar?
– Man kan också vara ensam i början, men jag uppmuntrar också den andra parten att i alla fall komma för att bekanta sig med vad det handlar om.

Ett så kallat B-utlåtande av en läkare kan ge rätt till ersättning av antingen FPA eller sjukvårdsdistriktet, men ofta hamnar kunden själv att betala för initial- och bedömningsfasen av terapin.

Barn- och ungdomspatienter kommer vanligen till Laulajainen via barn- och ungdomspolikliniken.

Man får tag på Linn Laulajainen per e-post på laulajal@gmail.com.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*