Inhemska turister har gjort gästhamnarna välbesökta trots utländskt bortfall

havsvy med solglitter
De åboländska gästhamnarna har haft många inhemska besökare den här sommaren, medan de utländska besökarna har uteblivit nästan helt och hållet. Foto: Carina Holm

Inrikesturister har det kommit gott om, men utländska turister har lyst med sin frånvaro i gästhamnar i Pargas och skärgården runtom i sommar.

Man får ta sig med egen fritidsbåt till Finland från alla Schengenländer, men det verkar inte ha intresserat så många turister hittills.

Gästhamnen vid Airisto har haft några tyskflaggade båtar, och man har hört en del rikssvenska talas i hamnen. Men några svenskregistrerade båtar har inte synts till, säger hamnkapten Oliver Kristiansson.

Ett betydligt mindre antal utländska gäster har inte påverkat hamnens ekonomi negativt, då inhemska turister har kompenserat bortfallet.

– Andelen inhemska turister har nästan täckt upp för bortfallet helt och hållet. Och största delen av våra kunder har alltid kommit med inhemska båtar.

Fåtal utländska turister på Brännskär

På Brännskär har man vanligtvis mycket utländska båtturister, mest tyskar och svenskar. Nu har endast ett fåtal besökt ön.

Sommaren har hittills varit ganska vanlig sett till antalet turister, säger företagaren Linus Söderlund.

– I juni hade vi speciellt mycket turister, mera än normalt. Det märktes tydligt att finländarna turistade inrikes då. Men hur det går för oss är mycket beroende på vädret, vi är så långt ute till havs.

I juli kom det lite färre båtar då det var sämre väder och mycket blåsigt.

Vanligtvis är det utlänningar som bokar stugövernattning på ön, men i år har finska övernattare bokat stugor i stället.

Oklart med augusti

Men hur augusti blir är oklart.

– I augusti kommer det oftast mest utländska turister, då skolorna börjar här i Finland. Jag tror att det kommer att påverka oss mera i augusti att utlänningarna inte är här.

Utländska turister bokar också mer upplevelser, exempelvis kajakpaddling, medan inhemska turister nöjer sig med god mat och bra service, konstaterar Söderlund. Även det kan påverka Brännskärs augustimånad.

Nagu gästhamn brukar ha besök av många tyskar, ester med mera. Men i år har endast en handfull båtar registrerade i andra länder besökt hamnen.

– Några besökare har också talat rikssvenska, men de har inte haft svenskregistrerade båtar. Antagligen är det frågan om svenskar som köpt båt utomlands och nu är på väg hem, säger Mette-Louise Lindberg, hamnkapten.

Fler båtar i Nagu i sommar

Mängden båtar har överlag ökat i sommar, antagligen eftersom hamnen har renoverats och kapaciteten ökat, tror Lindberg.

– Det går inte att jämföra ekonomin med fjolårets ekonomi, då vi har en helt ny hamn och kapaciteten har ökat så pass mycket. Det har överlag gått väldigt bra för oss i år. Bland annat har det kommit folk från Österbotten och folk som vanligtvis har sina båtar i insjöarna.

Gästhamnarnas ekonomi påverkas förstås också av vad de turisterna väljer att göra i hamnen.

– De betalar ju hamnavgiften, men det är mest restaurangens ekonomi som påverkas, om de väljer att äta hos oss eller inte.

Fem olika nationaliteter har besökt Gullkrona

Ben Rosenlund, hamnkapten i Gullkrona gästhamn, berättar att hamnen haft besök av människor av fem olika nationaliteter.

– En dansk båt, en holländsk båt och en tysk båt har varit på besök. Så har vi också haft ett par fransmän och schweizare som kommit med finskflaggade båtar.

– Det här är bara andra året vi driver den här verksamheten, och hittills har vi inte haft så mycket utländska gäster. En del svenskar brukar nog komma, men nu är det inte en enda här. I alla fall kommer de inte på besök med svenskflaggade båtar.

Att ett fåtal utländska turister uteblivit i sommar har inte påverkat Gullkronas ekonomi, säger Rosenlund.

– Det verkar som om det kommit lite mera inhemska turister i år än i fjol. Vi har nog haft gott om besök i sommar, säger han.

Gult gammalt stort hus
Inga utländska turister har besökt Själö i sommar. Foto: Carina Holm

Fler inhemska turister på Själö

Gustav Ramberg, hamnkapten för Själö gästhamn, säger att han överlag knappt har sett en enda utländsk turist i skärgården i sommar.

– Nyss såg jag en estnisk båt mellan Själö och Nagu. Men i vår gästhamn har det inte varit utlänningar alls i år.
Själö har inte så många gästplatser för båtar, så bortfallet märks inte direkt. Dessutom har inrikesturisterna ökat.

– Gästhamnen har nog varit mer populär än någonsin i år. Det kan också bero på att vi har en ny sugtömningsanläggning.

Inte heller i Pargas gästhamn har det funnits så värst många internationella gäster i sommar. Däremot har inrikesturisterna ökat kraftigt, säger Kjell Gustafsson som driver verksamheten. Normalt brukar det komma en del gäster från bland annat Tyskland, Estland och Sverige.

Annina Suominen
annina.suominen@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*