FBK-tjejer tävlar om VM-titeln i Schweiz

Nära mål. I slutet av banan sprutar man vatten och det gäller att vara noggrann. Foto: Timo Järvenpää

Pargas FBK och Korpo FBK skickar ett gemensamt lag till brandkårs-VM för unga i schweiziska Martigny den 18 juli.

Åbolands brankårsförbund rf deltog med ett ungdomslag bestående av tio flickor (fem från Korpo och fem från Pargas) i den nationella CTIF-tävlingen i Hämeenkoski i början av augusti i fjol och vann tävlingen. Den tävlingen var samtidigt en kvaltävling inför den internationella CTIF-tävlingen som arrangeras i Martigny i Schweiz i samband med CTIF-lägret 14–21 juli. Förutom det åboländska laget daltar två andra lag från Finland, ett från Malax och ett från Nyland.

Fina framgångar tidigare

De kombinerade Pargaslagen har under åren klarat sig bra, eftersom de förutom fjolårets FM-seger också vann motsvarande tävling i år. År 2017 placerade laget sig bäst av alla nordiska och baltiska lag i VM i Österrike.

I årets VM deltar sammanlagt 56 lag varav 15 lag tävlar i flickornas serie. I ungdomsklassen är åldersgränsen 12–16 år. Efter det får man delta i damklassen från och med året man fyller 18 år. Med andra ord faller man emellan under ett års tid då man inte platsar i varken ungdoms- eller damklassen.

– Varje nation får delta med två lag, men om man deltar med ett flicklag, får tre lag från ett land delta, berättar lagets tränare Tina Rosvall och Camilla Rautanen.

Tränat målmedvetet

Under fredag och lördag laddade laget inför de kommande tävlingarna på Björkhagens plan. Under fredagen fokuserade man mest på löpandet på en rund bana, men på lördag körde man en rakare bana med olika hinder. På banan skulle man ta sig över ett vattenhinder, klättra över ett annat, krypa igenom en tunnel samt spruta vatten. Under PK:s besök tog banan omkring en minut att genomföra. Senare under lördagen visade flickorna upp sina kunskaper för föräldrar, syskon och kompisar.

Full fart. Man ska ta sig över och under olika hinder på vägen. Foto: Timo Järvenpää

– Vi har tränat målmedvetet sedan förra sommaren och redan då inlett förberedelserna för de här tävlingarna, berättar Rosvall.

Förutom tävlingar blir det en hel massa annat program under det åtta dagar långa lägret. Samtidigt får ungdomarna ett ypperligt tillfälle att träffa brandkårsunga från olika håll i världen.

Många minnen

Målsättningen med lägret är att öva brandkårsfärdigheter, lära känna unga från andra länder, att representera Finland samt framför allt ett minne för resten av livet.

– Varje land håller under lägrets lopp en presentation på 15 minuter, där man berättar om sitt eget land och kulturen där. Resan handlar alltså inte enbart om att tävla. Var och en som deltar får garanterat en massa goda minnen att ta med sig, konstaterar Rosvall och Rautanen.

För att resan ska gå att genomföra behöver laget också finansiering för att täcka resekostnaderna samt träningarna. Medelinsamlingen sköts med hjälp av olika sponsorarrangemang. Om du vill vara med och stöda flickornas tävlingsresa, kan du göra en donation till Åbolands brandkårsförbunds konto FI37 5560 0920 0132 41.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*