En frukt om dagen till lågstadieelever tack vare EU-pengar

Bland annat äpplen, men också bananer, mandariner och klementiner har erbjudits under februari. Arkivfoto

Lågstadieelever i Pargas har sedan början av februari kunnat njuta av mellanmålsfrukter under skoldagen.

Europeiska Unionen har ett fruktprojekt på gång i skolorna i sina medlemsländer och nu har också Pargas anslutit till testtruppen. I testet deltar Malms skola, Skräbböle skola, Kirjala skola, Sunnanbergs skola, Koivuhaan koulu samt Nilsbyn koulu.

– Det handlar om ett motsvarande projekt som EU:s skolmjölksprojekt. Tanken är att kunna erbjuda alla skolelever en frukt om dagen. EU stöder projektet med 75 procents finansiering och testet pågår åtminstone till slutet av april, säger utbildningschefen för finskspråkig utbildning Katriina Sulonen.

Förbättrade matvanor som mål

Tanken med de EU-subventionerade frukt-, grönsaks- och mjölkkampanjerna är att förbättra elevernas matvanor. En ohälsosam diet kombinerat med brist på motion leder till övervikt. Därför vill EU gynna hälsosamma mat- och levnadsvanor bland barnen.

– Feedbacken från elevhåll har varit väldigt positiv. Vi har förverkligat projektet i samråd med elevkårsstyrelsen och varje klass får själva bestämma i vilket skede av dagen de äter sina frukter, säger Koivuhaan koulus rektor Merja Huvila.

Nöjda föräldrar och barn

Huvila berättar också att elevernas vårdnadshavare har varit nöjda med konceptet.

– Många har berättat att de inte behövt packa med mellanmål för längre skoldagar då eleverna får fruktmellanmål under dagen. Projektet har också hjälpt oss att diskutera både återvinning och matsvinnet med eleverna. Under hela februari har vi inte hittat mandarin- eller andra fruktskal på fel ställen.

Hittills har eleverna erbjudits bananer, äpplen, mandariner och klementiner.

– Om projektet fortsätter i höst har vi tänkt introducera också andra frukter. Det har också talats om att projektet under hösten skulle landstiga i högstadieskolorna och skärgårdsskolorna. Det kunde också vara möjligt att lansera projektet inom småbarnspedagogiken, men det skulle kräva en hel del pappersexercis innan det blir av. Vi får helt enkelt se hur det blir, säger Sulonen.

Frukterna levereras av Kimmon Tukku och trots att Kaarea inte är en part i projektet har samarbetet med dem enligt Sulonen fungerat bra.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*