Unga människor behövs i politiken och beslutsfattandet
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Att vara ung i fullmäktige och delta i beslutsfattandet innebär både möjligheter och utmaningar. Det handlar om att balansera. När skall man ha gasen i botten och när skall man ha is i hatten. Det är inte alltid lätt när det råder erfarenhetsbaserad och hierarkisk struktur. Men ingenting är omöjligt, det mesta handlar om vilja.
När jag själv kom med i fullmäktige var jag bara 24 år. Det var spännande, en position där jag kunde dra nytta av min ålder och komma in med nya idéer och perspektiv, kanske till och med bryta gamla mönster. Men de första fyra åren gick till att observera, skapa kontakter och uppnå förtroende. Ganska snabbt märkte jag att om man vill påverka, skall man försöka göra det redan innan saker och ting kommer till fullmäktigesalen. Att ha en öppen dialog med sin egen grupp, andra politiker och tjänstemän är en av de viktigaste uppgifterna. För alla vill vi Pargas bästa, vi skall inte glömma att även politikerna bor i staden och påverkas av besluten.
Att ha unga människor med i fullmäktige och andra beslutsorgan är enormt viktigt. Då kan man säkra sig att ungas röster blir hörda och olika synpunkter från flera olika håll tas upp. Det kommer kanske upp till och med långsiktigare lösningar, eftersom vi unga kommer att leva längre med konsekvenserna av besluten. Att ha unga i fullmäktige är inte bara en fråga om rättvisa utan också om kvalitet i beslutsfattandet. Samhället bör aktivt arbeta för att inkludera och stärka ungas röst genom stöd, resurser och utbildning. Ungdomarnas engagemang är avgörande för ett dynamiskt och framtidsorienterat politiskt klimat.
Att ha unga i fullmäktige är inte bara en fråga om rättvisa utan också om kvalitet i beslutsfattandet.
Jag fick i oktober 2024 äran att bli fullmäktiges första viceordförande för den kvarstående mandatperioden. Jag är glad och tacksam för förtroendet, vilket också betyder mer ansvar. För att kunna få erfarenhet och vidga sina vyer måste man våga prova på något nytt. Under årens lopp har jag märkt att man skall våga säga sin åsikt, man skall kunna diskutera oavsett olika åsikter, lyssna på varandra och ta emot ny information. Och att det är okej att ändra sin åsikt efter att man får mer information och kunskap om olika saker. Jag tycker att det finska ordspråket " kukaan ei ole seppä syntyessään" passar bra in här och i politiken över lag.
Jag kommer i fortsättningen också att göra mitt yttersta för att påverka, fatta goda beslut och lyssna på invånarna. Kom ihåg att du alltid kan vara i kontakt med mig eller andra som sitter i fullmäktige eller i olika nämnder. Om du har kunskap och information om något som finns på föredragningslistan skall du mer än gärna ta kontakt. Eller om du annars bara vill diskutera något, kom och säg hej, stanna upp mig när vi ses på gatan eller ta kontakt på annat sätt. Inga frågor är för små eller för stora.
Snart har åtta år gått sedan jag kom med i politiken och min slutsats är att vi unga behövs i beslutsfattandet. Lyssna, respektera och våga stå på dig! Kom med och påverka, på så vis kan du göra en skillnad i vardagen!
Beslutsfattarna i Pargas har getts möjlighet att öppna upp vad som händer i staden, på, mellan och under de politiska mötena. Alla partier turas om att skriva kolumner.