Arkipelag söker ny rektor

Musikinstitutet Arkipelags utrymmen i Pargas. Arkivfoto.

Musikinstitutet Arkipelag som har verksamhet i Pargas, Kimitoön och S:t Karins söker en ny rektor från och med hösten. Ilari Hongisto som fungerat som rektor sedan början av oktober 2013 kommer i höst att börja som lektor i musikteori vid Åbo konservatorium.

– Det var helt enkelt ett drömjobb som dök upp och jag misstänker att jag hade ångrat mig senare om jag inte tagit vara på den chansen. Lektorat inom den här branschen växer inte på träd i Åboregionen, säger Hongisto som samtidigt framhåller att han inte har någon annan orsak att lämna Arkipelag.

Stabil grund

Tvärtom, med 900 elever och en stabil ekonomisk grund att stå på mår institutet mycket bra – och Hongisto hoppas att man kommer att hitta en kompetent och innovativ person som tar över skutan.

– Det nya jobbet ligger ännu närmare mitt främsta kunnande, det vill säga musikteorin och komponerande, låtskrivande och improvisation. Jag får rätt så fria händer att bygga upp min egen arbetsbeskrivning, säger han.

Med i processen

Avgående rektorn kommer att delta i rekryteringsprocessen och lovar se till att hans efterträdare får en bra start på sitt värv. Ansökningstiden för rektorsvakansen går ut den 8 juni och planen är att ordna anställningsintervjuer under vecka 25.

– I princip börjar jag den 1 augusti på konservatoriet, men jag har fått ett löfte om att kunna hjälpa till med inkörningen av min ersättare på Arkipelag om vi inte hittar en lämplig efterträdare i den första ansökningsomgången.

Hongisto kommer först och främst att sakna skärgårdsregionen som arbetsfält, något han lärt sig att uppskatta under de åtta år han arbetat på Arkipelag. Hans första sejour inom musikinstitutet var som timlärare för slaginstrument för tjugo år sedan.

– Arbetsgemenskapen kommer jag förstås också att sakna – och våra kanslister är de bästa kanslisterna som finns. Utan dem skulle inget fungera.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi