Arkipelag satsar med Kunnasproduktion

Skådespelare. Här en del av huvudrollsinnehavarna i Arkipelags uppsättning av Julgubben och trolltrumman. Foto: Mikael Heinrichs
Nästa tisdag får Musikinstitutet Arkipelags storsatsning Julgubben och trolltrumman sin premiär i kultursalen i Piug.
Att det blir något utöver det vanliga står klart senast då dansläraren Solveig Ekholm berättar att föreställningarna sysselsätter sammanlagt omkring 200–250 Arkipelagelever från Pargas, Nagu och S:t Karins. Nästan 150 dansare, skådespelare och musiker deltar i varje föreställning. Premiär blir det tisdagen den 17 januari med föreställningar ännu på onsdag, fredag och lördag (två stycken).
– Till de så kallade huvudrollerna höll vi faktiskt uttagningar eller auditions, då det fanns så många som ville vara med och vi ville göra det rättvist. Vi har åtminstone två skådespelare för de flesta rollerna, så besättningen är inte den samma i alla föreställningar, berättar Ekholm som medger att det är en hel del att hålla reda på.
Repetitionerna började redan under hösten i de olika dansgrupperna medan huvudrollsinnehavarna har repeterat sedan mitten av december.
– Meningen är att pjäsen ska ha en speltid på ungefär två timmar med paus, men för tillfället ligger vi ännu litet över det, så vi får försöka snabba på en del, säger Ekholm.
Det går inte heller att ta miste om att ungdomarna njuter av att få leva sig in i sina roller under repetitionen. Skratten rungar och skådespelarna applåderar varandras prestationer och improvisationsförmåga. Från och med den här veckan har man kommit in i kultursalen för att öva och det blir långa eftermiddagar och kvällar: ofta från klockan 16 till 21.
Varför föll valet på just den här berättelsen?
– Det har nog en del att göra med 100-årsjubileet också, vi ville få in en passligt finsk berättelse som passar in i det temat. Och äldre dottern Nadja som också jobbar som danslärare har redan länge velat att vi gör just den här berättelsen, men nu fick hon ju inte själv vara med och dansa den, säger Solveig Ekholm.
Sammanlagt ges fem föreställningar av Julgubben och trolltrumman som baserar sig på en berättelse av Mauri Kunnas.
– Det är en bra berättelse som förstås hade passat också före julen, men nu förlänger vi julfirandet en aning.
Det utlovas mäktiga dansnummer i stora grupper: stjärnor, renar och norrsken. Och tomtar, så klart.
Pjäsen i sig är en verklig familjepjäs som passar såväl ung som gammal och på scenen ses både flickor och pojkar i olika åldrar.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi