Allt avbokades över en natt i kultur- och nöjesbranschen

Det är ännu oklart hur det går med konserterna i Qvidja. Arkivfoto

De begränsningar som regeringen och regionförvaltningsverket införde förra torsdagen och måndagens så gott som absoluta förbud har på många vis ställt till det för finländarna. Inom nöjesbranschen innebar besluten snabba omställningar. Artisternas och programbyråernas telefoner ringde stup i kvarten gällande avbokningar.

– Visst var det ett hårt slag. Alla vårens uppträdanden försvann med det samma. Då jag inte egentligen hade något inbokat till sommaren, måste jag medge att det ser illa ut, säger ståuppkomikern Anders Helenius från Pargas. Trots läget ser han positivt på framtiden.

Helenius tv-jobb tar också det slut inom kort, eftersom den sista inspelningen av Närapå veckans studio (Noin viikon studio) för den här våren görs i dag på torsdag. Serien fortsätter först i höst.

– Det gäller att ta en dag i sänder. Jag kommer att använda tiden till att skriva samt att vara hemmalärare åt barnen. Vid sidan om har jag olika projekt på gång som borde se dagsljuset i slutet av våren. Det handlar om projekt som sker på behörigt avstånd, men vi får se vad det blir och hur det går med finansieringen. Det gäller att hålla huvudet skarpt, fortsätter Helenius.

Alla utom en spelning försvann

En annan som tampas med en tom kalender är Jyrki Helin, som jobbar inom videobranschen och som livemusiker.

– Allt tömdes med en gång. I fredags gjorde jag ännu en inspelning för MTV om kärnkraftverket i Olkiluoto på torget i Raumo. Det kan ju hända att det blir något ströjobb för MTV, vilket jag förstås hoppas på, säger Helin.

På musikfronten har Helin ännu en spelning kvar i kalendern, nämligen den 4 april på Talliblues i Sagu.

– Krögaren har i alla fall sagt att vi spelar då, men vi får se hur det går med den saken, konstaterar Helin.

“Digitalt är inte samma sak”

Musikern Antti Sarpila är i en motsvarande sits. Samtliga spelningar under våren har inhiberats och de kommande månaderna blir lugna.

– Sommarens spelningar har i alla fall inte ännu avbokats, men ingen bokar nya spelningar heller i nuläget. Alla sommarens festivaler är i riskzonen. Visst känner man sig nedslagen, åtminstone för stunden, säger Sarpila.

Sarpila tror att läget med coronaviruset kommer att föda nya sätt att förverkliga saker. Olika konserter på nätet har i olika sammanhang förts fram.

– Förstås har jag en hel del som blivit ogjort. Jag kan till exempel komponera, men ingen betalar i och för sig just nu för det jobbet. Jag är inte riktigt insatt och bekväm med att göra saker på digitala plattformer, och faktum är att inget ersätter ett levande uppträdande, fortsätter Sarpila.

“Knepig bransch, det här”

Operasångaren Essi Luttinen, som tidigare bodde i Pargas, drabbades också av avbokningar. Men hon har också ett annat jobb. För maken Petri Haapasalo är läget knepigare.

– Petris företagsverksamhet sjönk till noll med det samma och visst märks det, säger Luttinen.

Hon berättar att man har planer på att livesända ett par konserter. Det som däremot är säkert redan nu är att den planerade påskkonserten inte blir av i år.

Luttinen arbetar som konstnärlig ledare för Ooppera Skaala, men den verksamheten lider inte i detta skede av publikförbudet, eftersom deras följande produktion är inprickad till hösten.

– Det är endast maj månads Open Europa-konferens som flyttas fram. I augusti ska det igen bli Baby Jane på Skaala, säger Luttinen.

Konserterna i Qvidja i Pargas påverkas inte ännu av läget. Programmet för de konserterna har inte ännu publicerats, men visst medger Luttinen att hon är aningen nervös gällande det evenemanget.

– Klart att man är orolig, då folk inte riktigt vet vad som är tryggt och vad som inte är det. Vår bransch är rätt så knepig, säger hon.

Bänkidrottarna utan sitt lystmäte

Publikevenemangsförbudet påverkar också undertecknad som vid sidan om redaktörsjobbet på Pargas Kungörelser också arbetar som sportreferent för olika betalkanaltjänster. På grund av förbudet rykte 30 olika arbetsbokningar ur kalendern. En del av dem blir sannolikt av i ett senare skede då sommarens fotbollsserier igen kör igång, men trots det blir det ett inkomstbortfall. Det finns många frilansare inom idrotten i vårt land som delar den erfarenheten.

En del artister har utforskat möjligheterna med digitala spelningar. En sajt som redan erbjuder sådana är koronakonsertit.fi. Man har också startat olika Facebookgrupper för företagare och artister.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*