Åboland har mycket att vinna på distansarbete

Coronarestriktionerna har inte bara paralyserat största delen av samhället, utan också tvingat oss att tänka om gällande det som tidigare varit självklart i vår vardag.

I Åbo funderar man ofta på hur man ska behålla den arbetskraft som utbildar sig här. För att folk ska stanna i Åbo efter studierna måste arbetsgivarna så långt det går vara tekniska föregångare kring möjligheten till distansarbete.

Det är klart att det tar lång tid innan saker normaliserar sig, och det största misstaget är att tro att allting snart är över. Nu om någonsin är det tid för arbetsgivarna att skapa hållbara digitala arbetssätt, som anpassar sig till de normer som kan råda i framtiden.

Digitalisering är inget nytt fenomen, och om möjligheterna till distansarbete skulle ha realiserats för flera år sedan skulle de tekniska anpassningarna inte vara så skrämmande eller förvirrande just nu.

Coronavåren gav många möjligheten att arbeta på distans från stugan, eller var man själv anser sig arbeta bäst. Men det är inte endast skärgårdskommunerna som kan vinna på ett mer flexibelt arbetsliv, utan även större städer som Åbo.

En arbetsplats som erbjuder distansmöjligheter kan göra att nyutexaminerade inte behöver välja mellan ett attraktivt jobb och att flytta tillbaka till sin hemkommun.

Omständigheterna har gett arbetsgivarna en möjlighet att utveckla sina arbetssätt, och vi ska inte blunda och tro att de nödvändigtvis någonsin återgår till det vi tidigare var vana vid. Det är dags att ta steget mot det digitala, och distansjobb hör definitivt till framtidens arbetssätt.

William Gräsbeck
Kasper Kannosto
Svensk Ungdom i Åboland

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*