Teaterskolans jubileumsutställning i Ankarhuset

Teater = konst. Teaterskolans lärare Mecki Ruokolahti tillsammans med en av handdockorna som användes i fjolårets pjäs. Till höger ses Minna Ihalainens konstverk. Foto: Mikael Heinrichs

Åbolands Teaterskola grundades för tio år sedan och har under sina verksamhetsår satt upp sammanlagt 58 pjäser.

I jubileumsutställningen som under oktober kan ses i familjehuset Ankaret i Pargas (Urnlundsvägen 4) samt i november på Åbo stadsbibliotek.

I utställningen bjuds det på tillbakablickar till de tidigare föreställningarna – och konstverk skapade av Minna Ihalainen baserat på de intervjuer som gjorts med teaterskolans elever.

– Minna har gjort ett stort jobb då hon valt ut bilderna som ska vara med i utställningen och skapat konstverken. Eleverna har fått svara på frågor om hur de upplever teatern och hon har skapat helheter baserat på deras svar. Eleverna har bland annat fått svara på hur teater skulle se ut om den var en levande varelse. Det blir sannolikt några fler konstverk på biblioteket i Åbo i november, eftersom vi inte fick rum med allt i Ankarhuset, säger teaterskolans lärare Mecki Ruokolahti som tog över som teaterlärare 2016 tillsammans med Miro Jerohin.

90 elever detta läsår

Då ÅTS inleddes sin verksamhet var det dramainstruktörerna Linda Åkerlund (f. Abrahamsson) och Jani Lastuniemi som höll i trådarna. ÅTS blev ett slags uppföljare på Åbolands ungdomsförbunds kulturprojekt ”Samman” som startades 2007.

Åkerlund fungerar i dag som programansvarig för teaterskolan.

Det här läsåret har teaterskolan 90 elever i åldrarna 7–18 år i Pargas och i Åbo.

Det här läsåret blir det två slutarbeten samt en större gemensam jubileumsföreställning på våren.

– Det blir en gemensam familjepjäs med musik, och en väldigt rolig och fantasifull sådan. Men mer än så kan jag inte avslöja ännu i detta skede, säger Ruokolahti.

Egen producent för första gången

ÅTS har sedan hösten 2018 haft helt egna grupper också i Åbo. Då verksamheten i Åbo körde igång 2013 samarbetade man med Åbo unga teater.

– Jubileumsåret till ära har vi dessutom den stora glädjen att ha en producent för första gången någonsin i Nellie Salonen. Det är ett stort plus för teaterskolan och ger oss många nya möjligheter och bättre synlighet. Hon kommer att vara med oss under hela detta läsår, säger Ruokolahti.

Ruokolahti vill passa på att tacka alla de bakgrundskrafter som ser till att teaterskolans vardag blir aningen lättare.

Utställningen hade vernissage förra onsdagen med ett trettiotal elever och föräldrar på plats.

Små fotspår leder vidare. Foto: Mikael Heinrichs

En del av utställningen riktar sig specifikt till familjens minsta – då gäller det att följa de fotspår som leder en vidare till rådgivningssidan.

Kvälls- och lördagsöppet denna vecka

Familjehuset Ankaret fyller också tio år i höst – och det firas i samband med att FN:s barnkonvention fyller 30 år i november. Utställningen kan ses i enlighet med Ankarhusets öppettider samt onsdagen 23.10 mellan 18.00–19.30 och lördagen 26.10 mellan 14.00–16.00.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*