Skäri Open sparkar igång sommarsäsongen på lördag

Ögonrörelsetest. Ronja Lindroos demonstrerar testbilen som Lokal-Tapiola deltar i Skäri Open med. Foto: Mikael Heinrichs

Det i ordningen fjärde Skäri Open-evenemanget ordnas på lördag i gästhamnen med omnejd och i år har man rekordmånga deltagare.

I år har arrangörerna senarelagt tidtabellen så att evenemanget äger rum mellan klockan 12 och 18, främst för att synkronisera det hela med pilgrimsvandrarna längs S:t Olofs sjöled som invigs samma dag.

Ingen behöver gå hungrig

Det är Susané Henriksson som håller i trådarna för arrangemangen och hon kan nöjt konstatera att årets Skäri Open kommer att ha rekordmånga deltagare, då de blir omkring 35 till antalet.

Närmatskvarteret som i sin tur koordineras av Margot Wikström kommer att ha åtta lokala livsmedelsproducenter och ett rikligt utbud av lokala delikatesser som man antingen kan njuta av på plats eller köpa med sig hem.

– Jag rekommenderar alla att komma hungriga till Skäri Open och passa på att luncha i närmatskvarteret. Vi har producenter från hela Pargas som är på plats hela dagen och det går att få sig både en bit mat och eftermiddagskaffe med tilltugg på området, konstaterar Wikström.

Kvarteret ligger som tidigare år till höger då man kommer längs Strandvägen till gästhamnen och har gemensamma bord och stolar där man kan avnjuta sin mat.

Mycket för barn och familjer

Skärgårdshavets biosfärområde kommer att vara på plats med sitt knattelabb samt presenterar ö-expeditionen med det tillhörande forskarpasset som man kan stämpla på de olika öarna i skärgården – varav de flesta är tillgängliga med avgiftsfri förbindelsebåt. Dessutom finns maskotarna gäddan och gänget på plats.

– Överlag har vi mycket program för familjens yngre medlemmar under årets Skäri Open. Den populära sandhögen där man kan bygga sandslott finns med också i år. Åbolands hantverk ordnar verkstad för barn och Björkholms stugor har en jollesimulator på plats där man får lära sig litet grunder i segling, berättar Henriksson.

Skärgårdsstallet är på plats med ponnyridning och lägerinfo medan Lokal-Tapiola deltar med ett ögonrörelsetest, där man kan testa hur observant man är i trafiken.

– De flesta olycksfall som drabbar fotgängare i vägtrafiken sker under den mörkaste tiden av året, mellan oktober och januari. Mörkret har ett tydligt samband med bilisternas observationsförmåga och förmåga att urskilja fotgängare. Observationsförmågan påverkas dock även av många andra faktorer varav ett nytt fenomen som uppstått under de senaste åren är att skicka meddelanden eller använda sociala medier på mobiltelefonen medan man kör, säger Lokal-Tapiolas trafiksäkerhetsspecialist Markus Nieminen.

Målsättningen med testet är att bilisterna ska inse hur stor betydelse observationsförmågan har i trafiken – och att samla in data om observationsförmågan.
Testbilen är på plats mellan klockan 12 och 16.

”Parmas-Benkku” underhåller

Parmas-bekantingen Bengt Johansson kommer att fungera som speaker och står för spontan musikunderhållning på marknadsområdet och det blir också biketrial-uppvisningar som Biketrials Finland med bas i Pargas står för. Uppvisningarna äger rum klockan 13, 15 och 17.

Vem som kommer att stå för öppningstalet är än så länge en hemlighet, men också det klarnar senast klockan 12 på lördag då det inofficiella startskottet för sommarsäsongen går.

Förlags Ab Sydvästkusten är en av arrangörerna i årets Skäri Open. Pargas Kungörelser kommer att vara på plats under lördagen. I vårt tält kan du delta i utlottningen av tre stycken paket om två biljetter till Pete Poskipartas kommande show ”Mentalisti 3.0” som ordnas i PIUG lördagen den 12 oktober.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*