Skärgårdens Brunnsborrning fyller 50 — ”energilösningarna blir allt mer avancerade”

kvinna och man står i en lagerhall med stora förpackningar runt sig
Syskonen Jessica Ranta-aho och Jimmy Kronberg är ekonomichef respektive vd i Skärgårdens brunnsborrning. Foto: Anja Kuusisto

Pargasföretaget Skärgårdens Brunnsborrning som fyller femtio år är ledande inom sitt marknadsområde i Egentliga Finland.

I dag levererar företaget allt mer avancerade energilösningar.

Förutom att företaget byter ut gamla värmesystem till jordvärme i småhus omfattar en stor del av verksamheten mer avancerade energilösningar till höghus och större fastigheter.

”Landets bästa yrkeskunnighet”

Vd:n Jimmy Kronberg, som tog över företaget i början av 2000-talet, säger att företagets personal har landets bästa yrkeskunnighet.

– Vi är stolta över familjeföretagets långa traditioner och gedigna erfarenhet. Alla mina tre barn, det vill säga den fjärde generationen Kronberg har redan sommarjobbat i företaget.

Han följer aktivt med utvecklingen av branschen också internationellt. För fjärde året är han ordförande för branschföreningen Poratek.

Både värme och kyla ska lagras

Det pågår stora förändringar i energibranschen då strävan är att minska användningen av fossila bränslen och koldioxidutsläppen.

Enligt företaget kommer stort fokus i framtiden att sättas på att lagra både värme och kyla i borrbrunnar.

Det blir allt mer självklart också i större helheter att utnyttja energin från frånluften i ventilationssystemet.

Skärgårdens Brunnsborrning deltar i olika projekt för att på innovativa sätt också tillvarata annan spillvärme.

Specialanpassad rigg

Företaget grundades då Bertel Fjäder år 1970 skaffade en rigg som var specialanpassad till skärgårdens tuffa och utmanande förhållanden för att borra brunnar och förse också skärgårdsborna med vatten i vardagen.

Också ett tillhörande transportfartyg anskaffades.

Hans systerson Peter Kronberg tog över familjeföretaget år 1990 och fyra år senare levererade

Skärgårdens Brunnsborrning det första jordvärmepaketet inklusive borrhål, slangar och värmepump.

Stort energiseminarium under arbete

I dag har företaget levererat över 1 400 jordvärmelösningar och är ledande inom sitt marknadsområde i Egentliga Finland.

Företaget ska bland annat fira sitt jubileumsår med ett stort energiseminarium i Åbo, men tidpunkten är ännu öppen och på grund av coronaepidemin har företagets planerade firande lagts på is tills vidare.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*