Retrobilsentusiaster har mycket på gång så här års

En del av fjolårets Talviheikki-team från Pargas Retro Cars, från vänster vänster Jani Öhman. Ray Palmroos, Teijo Lehto, Seppo Pihlajamäki, Staffan Sundström, Gilbert Söderholm och Toivo Kokkala. Foto: Privat

Pargas Retro Cars-föreningen deltar igen med en egen mässmonter på Talviheikki-evenemanget i Åbo mässcentrum på söndag.

Pargas Retro Cars har omkring två och ett halvt år på nacken som förening och deltog i fjol för första gången i Talviheikki med en egen monter. I fjol fick föreningen andra pris för sin monter och i år har man en ännu större avdelning till sitt förfogande.

– Vi har både många bilar och också mycket annat att ställa ut. Bland annat ställer vi ut en hydrokopter och en traktor. Alla bilar vi ställer ut har en tydlig Pargaskoppling, det vill säga de är antingen tillverkade i Pargas eller har varit verksamma här på orten, säger föreningens ordförande Staffan Sundström.

– Vi ställer också ut gamla fotografier och hoppas förstås att så många som möjligt tar vara på chansen att komma och beskåda våra ”pärlor”, säger vice ordförande Teijo Lehto.

Utmanande logistik

Väderleksprognoserna för lördagen gör transporten utmanande, eftersom det utlovats både snö och slask till lördagen. Det betyder att man får lov att ta det lilla lugna med museifordonen som för det mesta är utrustade endast med sommardäck. Alla går inte heller att köra på allmän väg.

– Det blir många turer av och an med trailern för att få alla fordon till Åbo, medger Sundström.

Egna fordonsgranskare

Föreningen har i dagsläget omkring 90 medlemmar och sedan en tid tillbaka har man också två museifordonsgranskare i de egna leden.

– Det betyder i praktiken att man kan få sitt museifordon granskat på ort och ställe utan att för den skulle behöva ta sig in till Åbo. Det underlättar i många fall och gör hobbyn klart smidigare. Dessutom blir det förmånligare för medlemmarna som får en liten rabatt på avgiften, påpekar Lehto.

Kriteriet för att ett fordon ska kunna museiklassas är att det är över 30 år gammalt och i bra skick. Fordonet ska vara restaurerat enligt ursprungligt koncept och färgen ska motsvara de tidstypiska. Man kan till exempel inte måla en bil chockrosa och museiregistrera det.

Söker utställnings- och klubbutrymmen

Föreningen jobbar som bäst på att hitta lämpliga utrymmen för en utställning i Pargas. Just nu finns föreningens bilpark utspridd i privata garage runtom i Pargas. Någon egentlig klubblokal finns inte heller, utan föreningens bas finns på Café Kajutan där man håller sina möten.

– Alla är välkomna med i föreningen oberoende om man har en bil, moped, motorcykel, något annat fordon eller enbart är intresserad av gamla fordon. Det är inget krav på att man har ett eget ”projekt”, säger Sundström.

– Men genom föreningen får man förstås tips på hur man kan restaurera sitt fordon och var man hittar reservdelar med mera.

Föreningen brukar vara synligt framme under olika evenemang i Pargas och har redan etablerat sig som ett av dragplåstren under Pargasdagarna.

– Vi kommer självklart att delta också i år på Bantisplanen, där vi förutom bilutställning också ordnar ett ”rompe-torg” där det säljs reservdelar och tillbehör, säger Sundström.
Talviheikki i Åbo mässcentrum är öppet för publiken mellan klockan 8–15 söndagen den 1 mars. Det är föreningen Turun seudun mobilistit som står för arrangemangen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*