Rävsunds- och Hessundsbroarna presenteras virtuellt i augusti — svar på brofrågor utlovas den 24 augusti

Lillholmens bro öppnas omkring 3 000 gånger per säsong i dagsläget. PK-foto

De närmaste åren förnyas Hessundsbron, Rävsundsbron och bron till Lillholmen i Pargas.

Lillholmens bro står först i tur. Detaljplaneändringen för området invid bron godkändes av stadsfullmäktige i mitten av juni.

Som bäst pågår behandlingsprocessen vid transport- och kommunikationsverket Traficom och den drar lite ut på tiden, förklarar Matti Kiljunen, projektchef på NTM-centralen.

– De har kö där för tillfället och folk har dessutom semester.

Han uppskattar därför att brobygget tidigast börjar på senhösten, eller i slutet av året. Han tror ändå att cyklister och fotgängare kommer att kunna använda den nya bron redan nästa sommar.

Ny bro blir sex meter hög

Den nya klaffbron blir sex meter hög, vilket gör att nästan 90 procent av klaffbrons öppningar inte torde behövas. Lillholmens bro är landets livligast trafikerade klaffbro vad gäller båttrafiken. Klaffen öppnas i nuläget cirka 3 000 gånger per säsong.

När det gäller Rävsundsbron och Hessundsbron pågår vägplanearbetet som bäst och det förväntas bli klart i mars nästa år. Efter det kan själva byggplaneringen börja.

En vision av nya Rävsundsbron. Bild:  WSP Finland

Frågor får svar i augusti

I januari ordnades ett möte i Pargas fullmäktigesal där planerna för nya Rävsunds- och Hessundsbron presenterades, och publiken fick ställa frågor och komma med kommentarer. Salen var då smockfull och många var intresserade av att ta del av planerna.

Kiljunen berättar att det sedan dess mest har kommit frågor av personer som bor nära broarna om hur man kommer att kunna ta sig till sin tomt medan byggena pågår.

Ett nytt informationsmöte om broarna ordnas den 24 augusti, men mötet kommer att vara virtuellt eftersom man ännu inte vet hur coronaläget då ser ut.

Brogrannar får brev

I god tid före datumet kommer material med information att publiceras på nätet.

Presentationer av planerna kommer sedan att spelas in på både finska och svenska och den 24 augusti kommer representanter från staden, NTM-centralen och konsultföretaget WSP att svara på eventuella frågor.

– Det har tidigare fungerat bra med liknande arrangemang. Vi måste bara se till att de som inte är vana att använda datorer också får den nödvändiga informationen, säger Kiljunen.

Kiljunen tillägger att broarnas närmaste grannar också kommer att få brev hem angående brobyggena.

Mer information om det virtuella mötet ges senare.

Klara Fält
klara.falt@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*