Piffens damlag känner tillförsikt trots stympad säsong — första matchen i kväll

Här tränar Pargas IF:s damlag inför säsongsstarten. Foto: Timo Järvenpää

Anders Levin, som tränar damlaget för andra året i rad, tror att säsongen blir intressant. Han tror också att det kommer att gå bättre än i fjol.

– Våren var speciell, men vi lyckades bra med distansträningarna. Jag vill påstå att vi är i bättre form än under den förra säsongen, såväl fysiskt som mentalt.

Laget är i stort sett detsamma som i fjol, eftersom endast en spelare lämnade laget och man i stället fick några återflyttare.

– Vi har lagt till starka spelare i laget, säger Levin.

Hela laget.

Laget har totalt 27 spelare, varav många är unga. Levin tror att även de yngre förmågorna får en hel del speltid i år.
– Visst är det få matcher i år. Det viktigaste är att våra spelare får utvecklas, och nio matcher är allt för lite, vilket är beklagligt för våra äldre spelare. Men de yngre spelarna får tillräckligt med speltid, eftersom de också spelar i sina egna åldersklasser.

Levin konstaterar samtidigt att varje match är viktig då antalet matcher är litet. Man har inte råd att spela dåligt.

Åtta lag spelade i Damtrean i fjol, men i år är antalet lag tillbaka på den tidigare nivån, och är nu totalt tio. Bland annat har PaTo och TKT från Tervakoski återvänt. Nya lag är KSF, Lieto, Nice Futis och RaiFu. Bekanta sedan tidigare är FC Nokia, FC Halikko, IFK Mariehamn, AC Himmeli och TuTo.

– NiceFutis är den mest intressanta motståndaren nu då säsongen inleds. Vi får mäta vår nivå direkt då vi spelar mot dem, och då ser vi lite vart vi är på väg. Det är lite förvånande att björneborgarna vill spela matchen på torsdag kväll. Förhoppningsvis blir det en bra match, säger Levin.

Piffen har hunnit spela två övningsmatcher innan säsongsstarten. De vann den första mot TuTo med 4–1, men förlorade den andra mot Lieto med 1–2.

– Vi var lite oroliga då vi for till den första matchen, men det gick bra. Den andra matchen spelade vi inte dåligt, trots att vi förlorade den. Det ser bättre ut nu än för ett år sedan, säger Levin.
Levin, som är anställd på halvtid av Piffen, berättar att föreningen satsar hårt på fotboll för flickorna nu. Även de erbjuds nu mera träningar och möjligheter.

– Piffen har en stark damspelartradition och just nu spelar sex spelare med Piffenbakgrund i finska damligan. Och flera är på väg, säger Levin.
Han har extra mycket förväntningar på de 2006 födda spelarna, men konstaterar att det även finns lovande spelare födda 2004 och 2005.

– Målet är att hålla dem kvar i Piffen så länge som möjligt och att de spelar i vårt representationslag innan de fortsätter vidare. Jag väntar med spänning på vad som sker de följande tre–fyra åren, avslutar Levin.

Pargas IF:s öppningsmatch mot Nice Futis spelas på gräsplanen i Koivula i Björneborg klockan 19. Den första hemmamatchen spelas söndagen den andra augusti klockan 16 på Pajbackaplanen mot KSF.

Pargas IF damer

Spelare: Evelina Huhta, Aija Mäkinen, Cecilia Erlund, Fanny Andersson, Henrika Ranta-Aho, Iris Fors, Jutta Virtanen, Malin Sjöblom, Michelle Ekholm, Mirella Lindfors, Ronja Kurtén, Sara Salo, Veronica Ehrola, Alina Westin, Anni Lindroos, Emilia Johansson, Emma Le Grand, Heidi Grönqvist, Ida Andersson, Janina Karrento, Jenna Ylönen, Jennifer Dahla, Mikaela Sretenovic, Ronja Rautanen, Ronja Westerlund, Tanja Hautaviita, Vanessa Karrento.
Tränare: Anders Levin och Arto Huhta
Lagledare: Evelina Huhta och Kati Männikkö-Vuorio

Hemmamatcher 2020
2.8. PIF – KSF
22.8. PIF – FC Halikko
5.9. PIF – IFK Mariehamn
20.9. PIF – RaiFu

Timo Järvenpää

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*