PIF-fotbollen fick nya tränare: Strömborg och Levin tar över herr- och damlagen

Anders Levin (t.v.) och Stefan Strömborg tar över var sitt representationslag. Foto: Mikael Heinrichs

Stefan Strömborg, 50, tar över som både träningschef för hela fotbollssektionen och herrtränare medan Anders Levin blir hans högra hand som stödperson till träningschefen – och tar över damernas representationslag. Båda nya tränarna har en gedigen bakgrund som utvecklare av juniorer.

Kvalitet och en tydlig PIF-identitet är ledord som de båda tränarna talar sig varma om.

Sju år på annan ort

Strömborg har de senaste sju åren fungerat som assisterande och chefstränare i Mariehamn, Åbo (TPS, ÅIFK, FC Inter), Ekenäs och senast i ligaklubben SJK:s tränarstab i Seinäjoki.

– Under hösten har känslan växt fram att jag inte kommer att fortsätta i Seinäjoki, eftersom min roll blev rätt minimal efter att Alexei Eremenko tog över som chefstränare. Jag meddelade SJK redan för ett par månader sedan att det inte är aktuellt med en fortsättning. Samtidigt öppnade den här möjligheten sig, konstaterar Strömborg.

Då Pargas IF:s fotbollssektions ordförande Kristian Nygrén hörde av sig och öppnade för förhandlingar löste det sig snabbt.

– Redan andra gången vi träffades skrev jag på. Det kändes rätt och jag ser hur stora framsteg man tagit utanför planen i Piffen under den tid jag varit borta, säger Strömborg.

Enorma framsteg

Familjeskälen vägde också in i och med att familjen bor i Pargas. Att välja mellan en arbetsresa på fem minuter mot en på fem timmar visade sig rätt enkelt.

– Jag har jobbat de senaste sju åren som yrkestränare och sett massor av professionella spelare och organisationer. De yttre omständigheterna är i bra skick i Pargas med konstgräs och hallar. Jag har lärt mig mycket av alla tränare jag samarbetat med under den här tiden och har plockat med mig mycket kunskap längs med vägen, säger Strömborg.

– Senast jag var med i Piffens verksamhet som tränare kom Aktia Arena och det fanns en bra drive i föreningen. Under tiden jag varit borta har man gått framåt alldeles enormt. Dessutom är jag oerhört nyfiken på att komma igång med ett ännu tätare samarbete över grengränserna, säger Strömborg.

Levin efterträder Lindberg

Anders Levin blir assisterande träningschef och tar samtidigt över som ansvarig tränare för damlaget efter Willy Lindberg.

– Det är framför allt spelarutvecklingen som ligger mitt hjärta närmast. Samtidigt vill jag själv utvecklas som tränare och också utveckla spelarna på ett bredare plan. Det finns också andra aspekter än enbart fotboll som jag tänker fokusera på, säger Levin.

Hoppas på intresse

I och med satsningen hoppas sektionsordförande Nygrén att spelartrafiken i riktning mot Pargas och Piffen ska öka.

– Vi kommer att hålla öppna träningar både för damerna och för herrarna under slutet av året, säger Nygrén som samtidigt vill passa på att tacka Daniel Osinachi för hans jobb de senaste två säsongerna.

Öppna träningar

  • Både herr- och damlagen håller öppna träningar under november och december (start 12.11).
  • Herrarna tränar på Aktia Arena må och ons klockan 18 så länge vädret tillåter.
  • Damerna tränar nästa veckas lö kl. 15–16 i PIF-center och efter det må kl. 20–21 i PIF-center.

Fotbollssektionen presenterade också ett nytt samarbetsavtal med Aboprint och Sporttinappi som blir föreningens nya huvudleverantör av spelkläder från och med nästa år.

Du kan se en videointervju med Stefan Strömborg här: https://youtu.be/4ZTUK5HQNGk

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi