Orgeln i Pargas kyrka firar 50 år

Två män och en orgel
Basbarytonen Nicholas Söderlund (t.v.) och organisten Kari Vuola uppträder i kyrkan den 14 december. Foto: Mikael Heinrichs

Kantorn och organisten Kari Vuola samt basbarytonen Nicholas Söderlund uppträder i Pargas kyrka lördagen den 14 december då man med en jubileumskonsert uppmärksammar att det gått exakt 50 år sedan kyrkans nuvarande orgel invigdes.

– Vi hade några alternativ för konsertprogrammet, varav ett hade varit att uppträda med exakt samma program som under invigningskonserten, men vi bestämde oss istället för att närma oss det hela på ett annat sätt, berättar Vuola som tackade ja till erbjudandet att uppträda vid konserten.

Vuola är bekant som mångårig konstnärlig ledare för Pargas orgeldagar och samarbetar regelbundet med Söderlund som hör till landets flitigast anlitade basbarytoner.

I bra skick för sin ålder

Enligt Vuola är orgeln i Pargas i överraskande gott skick med tanke på hur flitigt den används.

– Ett visst mekaniskt slitage märks av och orgeln är i behov av service, vilket Pargas kyrkliga samfällighet också känner till. Men tonmässigt är den i bra skick och jag uppskattar att man hållit orgeln i ursprungligt skick, vilket inte alltid är fallet. Då man bygger om orglar finns det alltid en risk att det går åt pipan, men i Pargas har man inte ens diskuterat den saken.

Orgeln har figurerat i både radio och tv tidigare – och flera skivor har spelats in på just detta instrument, bland annat med Kaj-Erik Gustafsson och Tomi Satomaa som organister.

– Jag tilltalas särskilt av orgelns färgsättning som är rätt vågad med 1960-talets mått, säger Vuola.

Då orgeln granskades 1998 av Bruno Christensen & Sønners orgelbyggeri bedömdes pipverket vara så gott som i nyskick.

Orgeln i Pargas kyrka

  • Byggd av Th. Frobenius & Sønner från Danmark.
  • Invigdes den 14.12.1969.
  • Huvudorgeln väger 6 500 kg, ryggpositivet 1 000 kg.
  • Har mekanisk traktur och registratur.
  • Har 2 200 pipor och är byggd i massivt trä.
  • Omfattar 33 stämmor.
  • Orgelhus och fasad har ritats av arkitekt Ove Noack.

Barock möter jul

Eftersom det handlar om ett barockinstrument kommer Vuola och Söderlund under konserten att framföra musik från den tidsperioden, men det blir också bland andra Einojuhani Rautavaara, Olivier Messiaen samt Sibelius fem julsånger och svensk musik under eftermiddagen.

– Julen kommer att figurera i programmet som jag nog skulle bedöma som rätt publikvänligt i och med att vi har en vokalist med, intygar Vuola och Söderlund.

För Söderlund är konserten speciell också i den bemärkelsen, att han i år inte uppträder särskilt mycket med julkonserter.

– Jag har egentligen bara en annan julkonsert i år förutom denna, och visst bidrar julkonserterna också till den egna julstämningen. Då Kari frågade mig om jag har möjlighet att delta var det klart att jag tackade ja i och med att min tidtabell gjorde det möjligt, säger Söderlund.

Orgelhistorik publicerad

Birgitta Sarelin, docent och akademilektor emerita i praktisk teologi samt tidigare kantor både i Pargas och Nagu, har skrivit en kort orgelhistorik över orglarna som funnits i Pargas kyrka.

Den tidigare Riegerorgeln från 1939 utdömdes av sakkunniga under 1960-talet och år 1965 fattade kyrkofullmäktige beslut om att anskaffa en ny orgel. Man bad in offerter från Danmark, Tyskland och Finland – och stannade för den danska offerten som – trots att den var dyrast – övertygade mest.

Orgelns vikt bjöd på utmaningar och läktaren måste förstärkas. För att få rum med ryggpositivet tvingades man dessutom offra två apostlabilder.

Orgeln installerades i Pargas kyrka under sommaren och hösten 1969 och invigdes den 14 december samma år. Enzio Forsblom, som år 1969 hade avancerat till professor i orgelspel vid Sibelius-Akademin, spelade invigningskonserten och gav ett mycket positivt omdöme om orgelns alla delar i sitt besiktningsutlåtande i januari 1970.

– Orgeln hade i praktiken tre invigningskonserter då hemförsamlingens unga kantor Björn-Olof Mårtenson spelade på juldagen och Åbo svenska församlings Gunvor Helander spelade under trettondagshelgen, berättar Sarelin som själv spelat på orgeln första gången som vikarierande kantor sommaren 1974.

Jubileumskonserten ”Orgeln i Pargas kyrka 50 år” lördagen den 14 december klockan 16.30.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*