Julinsamling för mindre bemedlades julbord

Miia Hämäläinen (t.v.) och Maaret Vuorio samlar in julmat. Foto: Privat

Julinsamlingen som Maaret Vuorio lanserade i fjol såg till att en familj i Pargas fick julglädje i form av julmat. I år förverkligas insamlingen för andra gången och målsättningen är att få så mycket donationer att man kan sprida julglädje till flera familjer.

– I fjol var vi rätt sent ute, men i år har vi kört igång insamlingen tidigare och hoppas att det ska märkas. Målsättningen är att flera ska få glädje av insamlingen än i fjol, säger Vuorio.

I år har Vuorio fått hjälp av sin samarbetspartner Miia Hämäläinen. Deras samarbete går under namnet Woima och idkar verksamhet som strävar efter att erbjuda välmåendetjänster till alla, oberoende av ålder, kön eller social status. Julinsamlingen förverkligas i samarbete med Pargasborna och lokala företag.

– I jultider ordnas det många olika insamlingar, men vi ville förverkliga en insamling som inte är så materialistisk till sin natur. Jag har alltid funderat på en hur stor andel av de donerade medlen som i själva verket hittar fram till mottagaren och hur mycket som går till olika administrativa utgifter. I den här insamlingen går medlen helt oavkortat fram dit de skall, säger Hämäläinen.

Det finns två olika sätt att delta i insamlingen. Antingen kan man köpa ett presentkort i K-supermarket Reimari eller hämta en produktdonation (t.ex. choklad eller kaffe) direkt till Woima. Penningdonationer tar man inte emot.

Både Maaret och Miia bekänner sig vara julmänniskor och anser att julen framför allt är barnens och familjernas högtid. Därför var det klart från början att insamlingen riktar sig uttryckligen till barnfamiljer.

– Mina egna barn var i fjol med och handlade julmaten och så kommer vi att göra också i år. Det här är ett bra sätt att lära barnen om välgörenhet och få dem att förstå att alla inte har det lika väl ställt, säger Vuorio.

Vuorio och Hämäläinen hoppas att Pargasborna deltar aktivt i insamlingen och kommer att utmana regionens större företag att delta i insamlingen.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*